Viktória Botošová Správy

Katastrofa, ktorá zmenila mesto od základov: Radnica chce spomienkovú slávnosť za 25 tisíc eur! FOTO

Ten deň zostáva v pamäti mnohých obyvateľov mesta. Po katastrofe sa začali nanovo budovať ulice, domy aj školy. Radnica chystá spomienku vo veľkom štýle, všetko ale závisí od eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Katastrofa, ktorá zmenila mesto od základov: Radnica chce spomienkovú slávnosť za 25 tisíc eur! FOTO
Zdroj: TASR

Mesto Kolárovo pripravuje na júl spomienkovú slávnosť k 50. výročiu rozsiahlej povodne, ktorá sa v roku 1965 prehnala veľkou časťou Žitného ostrova. Ako informovala radnica, slávnosť sa bude konať 3. a 4. júla.

Kolárovo už v spolupráci s družobným mestom Kisbér a súkromnou spoločnosťou vypracovalo žiadosť o dotáciu z fondov Európskej Únie (EÚ), z ktorých chce na podujatie získať 25 000 eur.

„V prípade schválenia dotácie by sme mohli 80 percent nákladov uhradiť z finančných prostriedkov EÚ. Príspevok zo strany mesta by predstavoval 6000 eur. Ak bude žiadosť o dotáciu zamietnutá, budú oslavy zrealizované s nižším rozpočtom, ale takisto dôstojne,“ uviedol primátor Kolárova Árpád Horváth.

Katastrofa zmenila mesto

Ako pripomenul, katastrofa z roku 1965 zmenila Kolárovo od základov. Po rozsiahlej povodni sa v meste začala okrem poľnohospodárstva rozvíjať aj strojárska výroba a nábytkárstvo. Namiesto dlhých sedliackych domov sa otvárali nové ulice. Tradičné spoločné dvory, ktoré v mnohých prípadoch obývalo štyri až päť rodín, boli postupne nahradené poschodovými rodinnými domami. Po povodni boli postavené dve nové školy, tri materské školy, kultúrny dom i mestský úrad.

„Vďaka pomoci pracovníkov z Čiech boli vybudované bytové domy na Pražskom námestí a na Brnenskom námestí. A od začiatku 70. rokov začali v meste vyrastať aj štvor- a osemposchodové činžiaky,“ povedal Horváth.

Povodeň tak podľa jeho slov priniesla mestu veľa zlého, ale pri odstraňovaní následkov záplav aj nemálo pozitívneho. „Je preto dôležité, aby samospráva mesta venovala patričnú pozornosť dôstojným oslavám 50. výročia tejto udalosti,“ dodal primátor mesta.

Pozrite si archívne snímky zo záplav v roku 1965 v Kolárove v našej galérii.

Hrádza vodu neudržala

K rozsiahlej povodni na Žitnom ostrove došlo v roku 1965, keď sa tok Dunaja naplnil po dlhotrvajúcich zrážkach i po topení snehu v Alpách. Počas kulminácie rieky sa 15. júna pretrhla hrádza pri Patinciach a o dva dni neskôr aj pri Číčove.

Voda z Dunaja sa vyliala do okolitých obcí, kde úplne zničila tisícky domov a poškodila stovky kilometrov ciest a mnohé železničné trate. Kolárovo mala pred záplavami uchrániť niekoľko kilometrov dlhá hrádza, ktorá však nevydržala. Voda 25. júna hrádzu pretrhla a zaliala za niekoľko hodín takmer celé mesto.

Čítajte aj:

Foto: ilustračné

Archívne snímky zo záplav v roku 1965 v Kolárove
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM