Peter Sýkora Rôzne

Jarmočná atmosféra v Šuranoch

V dňoch 24. – 25. septembra sa v Šuranoch uskutočnil tradičný šuriansky jarmok. Dva dni plné remesiel, hudby, tancov a mnohých stánkov, ktoré ponúkali všakovaký tovar.

Šuriansky jarmok je výsledkom tradícií, ktoré si obyvatelia Šurian zachovávajú už mnohé roky. Uplynulý víkend sa niesol v duchu známeho textu piesne: „Šuriansky jarmok je sláva, každý má každého rád…“, a práve táto družná atmosféra panovala celé dva dni. Návštevníci mali možnosť pozrieť si bohatý program, odohrávajúci sa na hlavnom pódiu.
V piatok vystupovali žiaci základných škôl v Šuranoch – CZŠ, ZŠ SNP, ZUŠ a ZŠ – Bernolákova. Zaujali najmä tancom na modernú, ale aj ľudovú nôtu. K propagácií ľudových tradícií sa pridal aj detský folklórny súbor Matičiarik. Starší študenti sa predstavili spevom, hrou na hudobný nástroj, ale aj tanečnými variáciami. Vystúpili skupiny Two – in – one, a Phantoms crew. Popri mladšej generácií sa objavila aj hudobná skupina – Bukasový Masív. Zaujímavým bolo aj podujatie – pasovanie šurianskych rytierov. Uskutočnilo sa v synagóge a čestnými rytiermi Šurian sa stali mladí chlapci, ktorí sa zapojili do súťaže o dejinách mesta Šurany. Obyvatelia mesta a okolia sa mohli zapojiť aj do výstavy ovocia a zeleniny alebo prehliadky rôznych druhov zvierat.
Sobotný program bol venovaný ľudovým tradíciám a piesňam dychovej hudby, speváckej skupiny Šurianka, folklórneho súboru Furmani, Tríbečských heligonkárov, Šurianskych tamburášov alebo hudobnej skupiny 2+1.
Jarmočná ponuka bola pestrá. Nechýbali perníkové srdiečka, turecký med, trdelník a v neposlednom rade tradičný burčiak. Návštevníci mohli sledovať rôzne remeslá – kováčstvo, výroba šperkov alebo klasickú výrobu masla. Počasie šurianskemu jarmoku prialo, slniečko nešetrilo svojimi lúčmi. I z tohto dôvodu bola atmosféra medzi jarmočníkmi vynikajúca.

Mgr. Andrea Fialová

jarmok surany
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM