Anton Hrachovský Kultúra

Intrigy, humor i láska: Prvá slovenská opereta po 50 rokoch konečne aj v Zámkoch

Fanúšikovia kultúry sa majú na čo tešiť. Do nášho mesta zavíta prvá slovenská opereta po dlhých 50 rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Intrigy, humor i láska: Prvá slovenská opereta po 50 rokoch konečne aj v Zámkoch
Zdroj: TASR

Necelé dva roky po svetovej premiére zavíta prvá slovenská opereta po 50 rokoch aj do Nových Zámkov. Metropolitný orchester Bratislava totiž predvedie koncertné prevedenie operety Láska na Považí. Predstavenie v dvoch dejstvách, kde láska a spravodlivosť zvíťazí nad zlom a nespravodlivosťou, si užijeme 14. mája o 19:00 v Cisársko-kráľovskej historickej jazdiarni.

Libreto (kompletný literárny podklad) napísala na podklade divadelnej hry štúrovského autora Mikuláša Dohnányho, ktorá hovorí o skutočných historických udalostiach z roku 1543, rozhlasová a televízna autorka Oľga Duhanová. Dirigentskú taktovku prevzal Michal Šintál, autorom hudby je Víťazoslav Kubička, ktorého diela zazneli na koncertoch v Japonsku, Nemecku, Švajčiarsku, Chorvátsku, Rakúsku, Taliansku, Českej republike i v Austrálii.

Zaujímavosťou je, že jednu z hlavných postáv – Jaroslava hral na svetovej premiére dnešný primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Nové dielo vzniklo z iniciatívy Metropolitného orchestra Bratislava, ktorý sa roky snažil o prinavrátenie operety do Bratislavy. Po viac ako 50 rokoch tak vznikla nová slovenská opereta. Tá je vsadená do historického obdobia, odohráva sa na Považí v prostredí Považského hradu, ktorého pánmi boli lúpežní rytieri, bratia Podmanickí. Samozrejme, nechýbajú dramatické zápletky, intrigy, humor a lásky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM