Samospráva

Hlavné námestie má prejsť revitalizáciou: Čo na to hovoria mestskí poslanci?

Revitalizácia novozámockého Hlavného námestia je aktuálnou témou už niekoľko mesiacov. Mesto zverejnilo prezentáciu konceptu, ku ktorému môžu vyjadriť svoj názor i občania.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné námestie má prejsť revitalizáciou: Čo na to hovoria mestskí poslanci?
Foto: Anton Hrachovský

Občania Nových Zámkoch by sa podľa radnice mohli v budúcnosti dočkať nadčasového zeleného námestia. Projekt revitalizácie námestia má za cieľ nájsť námestiu nového ducha. Riešenie zmeny námestia je niekoľkoročným zámerom nielen obyvateľov mesta, ale aj jednou z priorít aktuálneho vedenia mesta.

„Cieľom Mesta Nové Zámky je nájsť námestiu nové postavenie, obnoviť ducha tohto ústredného priestranstva. Hlavnou predstavou je námestie zazeleniť, doplniť vodnými prvkami a vytvoriť klimatickú pohodu aj v časoch letných horúčav. Obyvatelia by získali priestor na posedenie, mesto zasa možnosti na oživenie námestia kultúrnymi a spoločenskými podujatiami,“ vyjadrilo sa vedenie mesta Nové Zámky.

Niektorí sú za, iní sa do úprav nehrnú

Tému rekonštrukcie Hlavného námestia preberali zástupcovia mesta i na ostatnom mestskom zastupiteľstve. „Sme v období, keď sa dajú výhodne brať úvery. Využime to, aby sme mohli do tohto mesta investovať. Aby sme o niekoľko rokov mohli povedať, že sme pre naše mesto niečo urobili,“ vyslovil prianie mestský poslanec Richard Schwarz. „Nehovorím, aby sme mesto bezhlavo a enormne zaťažili, nie je to všetko len o úveroch. Ale určite vždy podporím úvery na nejaký konkrétny cieľ, ktorý občania uvidia“ dodal Schwarz.

Niektorí veria, že by to mohlo byť do dvoch rokov

K problematike revitalizácie Hlavného námestia povedali na poslednom mestskom zastupiteľstve čo-to i miestni poslanci. Poslanca Schwarza zaujímalo, či mesto disponuje časovým harmonogramom rekonštrukcie námestia. „Sme v polovici volebného obdobia. Do volieb ostávajú ešte dva roky. Ak všetko dobre pôjde a zastupiteľstvo to odsúhlasí, myslím, že by sme mohli túto revitalizáciu stihnúť do konca volebného obdobia,“ vyslovil domnienku Richard Schwarz.

„Rekonštruovať námestie, aby sme ukázali obyvateľom, že sme ho zrekonštruovali, považujem z časti za prejedené peniaze,“ oponoval ďalší z poslancov Ivan Katona. „Tie peniaze by sme mohli preinvestovať tam, kde to obyvatelia nielen uvidia ale aj pocítia o ďalších 15–20 rokov,“ dodal Ivan Katona.

Koncepciu celého projektu predostrel vedeniu mesta architekt Michal Šarafín. Zmena námestia musí byť ekonomická – od toho sa má celý projekt odvíjať. Mesto si dalo za cieľ úspornosť, postupnosť, efektívnosť. „Zmena bude podriadená prítomnosti, nie budúcnosti. Námestie nevstúpi do podzemia, doprava a parkovanie áut sa nezmení,“ uvádza sa v prezentovanom koncepte.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM