Viera Sýkorová Rôzne

Hľadať prácu si vyžaduje denne neustále úsilie

Najčastejšie ponúkané pracovné pozície pre vysokoškolských absolventov sú administratívny pracovník, referent, programátor, účtovník a fakturant.

(TASR) – Na pracovnom portáli Profesia.sk je momentálne k dispozícii pätina pracovných ponúk vhodná pre absolventov. Najviac pracovných miest otvárajú veľké nadnárodné firmy, ktoré vyžadujú od svojich zamestnancov najmä počítačové schopnosti a znalosť cudzích jazykov.
Čo sa týka absolventov vysokých škôl, zamestnávatelia najviac uprednostňujú absolventov odborov informatiky, obchodu, ekonomiky, financií a účtovníctva. Naopak slabšie šance na uplatnenie majú absolventi právnických a pedagogických fakúlt.
Firmy nemajú núdzu o absolventov. Požiadavky na nich kladené sa oproti minulému roku veľmi nezmenili. Naďalej platí, že okrem diplomu z vysokej školy alebo ukončenej strednej školy je pre zamestnávateľa výhodou, ak vidí, že uchádzač o prácu bol aktívny už počas školy a zapájal sa aj do iných ako školských aktivít. Je predpoklad, že táto aktivita mu priniesla napríklad organizačné schopnosti alebo ho usmernila vo svojej ďalšej kariére.
„Jednou z nevýhod absolventov oproti ľuďom, ktorí už pracujú dlhšie, je to, že nemajú ujasnené svoje predstavy o profesii, akú vyštudovali, či o konkrétnej reálnej činnosti, akej sa chcú oni venovať a prečo.“ Hovorí Lucia Burianová zo společnosti Profesia a odporúča, ako postupovať pri hľadaní zamestnania. „Neprestať hľadať prácu a nenechať sa odradiť ani po neúspechoch. Snažiť sa zobrať si poučenie z každého pracovného pohovoru. Aj z toho, ak firma nezareaguje na poslaný životopis. Hľadať prácu vyžaduje denne neustále úsilie. Popri prezeraní inzerátov by si mali absolventi prezerať aj požiadavky, ktoré sú na pozíciu kladené a snažiť sa do budúcna zdokonaľovať sám napríklad v jazykoch, prácou s počítačovými programami a podobne. Pre čerstvých absolventov je najvýhodnejšie v období tesne po škole získať prax a pracovné návyky, pokiaľ ich ešte nemajú získané z obdobia počas školy. Absolventi majú zo zákona nárok požiadať o takzvanú absolventskú prax cez úrady práce.“ Uzatvára Lucia Burianová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM