Anton Hrachovský Šport

Hádzanársky kolotoč sa rozbieha: Zabojuje sa o účasť v nadnárodnej súťaži

Slovenská hádzanárska extraliga mužov štartuje už počas prvého septembrového víkendu. Tradičným účastníkom je i klub z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Hádzanársky kolotoč sa rozbieha: Zabojuje sa o účasť v nadnárodnej súťaži
Zdroj: TASR

Nováčikom ligy je TJ Strojár Malacky, najväčším favoritom zostáva víťaz uplynulých desiatich ročníkov Tatran Prešov. V porovnaní s minulými sezónami budú mať tímy o motiváciu navyše, keďže sa bude hrať aj o šesť miesteniek v spoločnej československej súťaži.

Spoločná československá súťaž (tzv. HIL – Handball International League) je na programe od sezóny 2017/2018 a počíta sa v ňom so šiestimi slovenskými tímami. Podľa prezidenta Slovenského zväzu Hádzanej Jaroslava Holešu to zvýši úroveň zápasov v slovenskej extralige. „Každý súboj bude dôležitý. Nejde iba o prvé tri medailové pozície, ale o prvých šesť. Očakávam, že to bude náročné aj z pohľadu rozhodcov a delegátov. My sa na to tešíme,“ uviedol Holeša.

Novozámčania na úvod proti obom posledným finalistom

Najväčšími vyzývateľmi Tatrana Prešov v boji o titul budú HC Sporta Hlohovec a MŠK Považská Bystrica, naopak nováčik z Malaciek nemá prehnané očakávania. Hráči Nových Zámkov odštartujú ligu na palubovke minuloročného finalistu – striebornej Sporty Hlohovec, v druhom kole ich na domácej pôde čaká ďalší finalista – aktuálny majster Tatran Prešov.

Základná časť slovenskej extraligy potrvá do 12. februára. Hrať sa bude dvojkolovo a po základnej časti sa mužstvá rozdelia do nadstavbových skupín – o 1. až 6. miesto a o 7. až 10. miesto. Prvých šesť tímov si zároveň automaticky zabezpečí účasť v spoločnej československej li­ge.

Play off slovenskej extraligy odštartuje 22. apríla. Jednotlivé série vyraďovacích bojov sa budú hrať na tri víťazné zápasy, pričom finále vypukne 17. mája. Slovenský majster bude známy najneskôr 31. mája. Opäť nebude chýbať ani Slovenský pohár, ktorého dva finálové zápasy sú na programe 25. januára a 1. februára.

Spoločná liga tu už bola

Spoločná československá súťaž mužov sa už hrala v rokoch 2000 – 2005, ale vydržala iba päť rokov. Tentoraz by malo ísť o stabilnejšiu ligu. Otázkou zostáva presný názov súťaže, jej logo a takisto aj menoslov účastníkov premiérového ročníka. Ten bude závisieť od poradia tímov v najvyšších súťažiach na Slovensku a v Česku. Zo slovenskej extraligy postúpi šesť najlepších, z Česka desať. „Našim tímom sa to zdal byť veľký nepomer. Česko má však dvojnásobný počet klubov a aj dvakrát tak veľkú hráčsku základňu. Súťaž sa bude hrať dvojkolovo, čiže 30 zápasov, dvakrát každý s každým. Následne bude česká strana pokračovať súťažou Final four o majstra Českej republiky a my budeme pokračovať zápasmi play off o majstra Slovenska,“ prezradil Jaroslav Holeša.

Program 1. kola extraligy 2016/2017 – 3. a 4. septembra:

  • HKM Šaľa – TJ Slovan Modra
  • ŠKH Agrokarpaty Pezinok – ŠKP Bratislava
  • HC Sporta Hlohovec – HC Štart Nové Zámky
  • Tatran Prešov – HK Agro Topoľčany
  • MŠK Považská Bystrica – TJ Strojár Malacky

Môže vás zaujímať:

Veľká posila pre hádzanárov Nových Zámkov, zo zahraničia sa vracia stredná spojka

Prestup rodáka zo Zámkov: Smeruje do popredného maďarského klubu

Nové Zámky dejiskom medzinárodného turnaja: Domácich preveria súperi zo zahraničia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM