Anton Hrachovský Kultúra Rôzne

Globalizácia ničí prírodu: V Zámkoch si pripomenieme, ako sa k nej správať

Zodpovedná výroba a spotreba v globalizovanom svete. To sú témy blížiaceho sa Jarného Ekofestivalu v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Globalizácia ničí prírodu: V Zámkoch si pripomenieme, ako sa k nej správať
Zdroj: TASR

Priemysel je pre ekonomiku krajiny kľúčovou oblasťou. Má však aj svoje negatívne dôsledky, ktoré ovplyvňujú jednotlivé zložky životného prostredia. A tak sa pri príležitosti blížiaceho sa Dňa Zeme (22. apríla) Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj (SCCD) Bratislava spolu s mestom Nové Zámky rozhodli prichystať zaujímavú a poučnú prednášku. V pondelok 24. apríla je na programe vystúpenie lektorov SCCD v kine Mier v rámci XXVI. Jarného Ekofestivalu. Témou je Zodpovedná výroba a spotreba v globalizovanom svete. Festival je určený študentom vyšších ročníkov stredných škôl a verejnosti.

Program XXVI. Jarného Ekofestivalu

  • 24. apríla 2017, od 09:30 do 10:45

Lektorka Klára Tóthová porozpráva o globálnej výchove, uvedomení si súvislostí, nerovnostiach v globalizovanom svete,
pričom predstaví vzdelávaciu sadu pre učiteľov a študentov. Okrem toho ukáže na troch videách nové udržateľné ekonomické modely a príklady sociálnej a solidárnej ekonomiky. Premietať sa bude i 30-minútový film Úspešný príklad z Afriky.

  • 24. apríla 2017, od 11:00 do 12:50

Lektorka Danica Víznerová vystúpi s prednáškou o výrobe topánok a o globálnych obuvníckych dodavateľských reťazcoch. Priestor dostane i americký film The True Cost (Skutočná cena) z roku 2015, ktorý pojednáva o oblečení, ktoré nosíme, o ľuďoch, ktorí ho vyrábajú a o vplyve, aký má tento priemysel na svet, v ktorom žijeme. Dokument pozýva na oči otvárajúcu výpravu okolo sveta od najluxusnejších miest po najchudobnejši­e slumy.

22. apríl – Deň Zeme

Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme, ktoré sa konali pri oslavách jarnej rovnodennosti, 21. marca, a oslavovali príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu diskusiu o možných riešeniach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM