Kultúra

Galéria umenia Ernesta Zmetáka oslavovala: Otvorila svoju jubilejnú 35. sezónu

Prvá tohtoročná výstava je venovaná práve zakladateľovi novozámockej galérie. Novozámčanovi, po ktorom je táto inštitúcia pomenovaná. Hostia symbolicky zablahoželali maliarovi a zakladateľovi galérie k jeho nedožitým 95. narodeninám uvedením výstavy jeho diel Ernest Zmeták - Monumentálna tvorba.

Ilustračný obrázok k článku Galéria umenia Ernesta Zmetáka oslavovala: Otvorila svoju jubilejnú 35. sezónu
Zdroj: Dnes24.sk

Vernisáže sa zúčastnila aj Zmetákova dcéra – Uljana, ktorú tiež priviedol k umeniu. Spolu s manželkou Danicou inicioval vznik Galérie umenia v Nových Zámkoch.

Ernest Zmeták – Monumentálna tvorba

Výstava, ktorá potrvá do 22. februára 2014, je rozsiahlym výberom návrhov na realizácie do architektúry, od východiskových skíc až po posledné varianty kartónov pripravených na trasponovanie do materiálu. Podľa rozdelenia monumentálneho maliarstva autorkami Biathová – Luxová do materiálových skupín, si autor vyskúšal väčšinu techník: maľbu do vápennej omietky, mozaiku, textil, vitráž, a pravdepodobne, aspoň v návrhoch, aj intarziu. Jeho diela sú na jednej strane notoricky známe pre verejnosť, dokonca aj pre tú časť, ktorá ich vníma iba mimovoľne, bez identifikácie autora (Mozaika Tympanónu Primaciálneho paláca v Bratislave, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, OUNZ v Prievidzi) na strane druhej, iné sú známe iba návštevníkom priestorov, pre ktoré boli určené (Plaváreň v Banskej Štiavnici, Sobášne siene v obciach Kolta, Bíňa, Gbelce).

Na výstave nájdete napríklad aj Zmetákove návrhy na novozámockú železničnú stanicu.

Ernest Zmeták sa narodil v Nových Zámkoch 12. januára 1919. Pre nepriaznivú politickú situáciu v roku 1938 nenastúpil na pražskú Akadémiu výtvarných umení. V roku 1943 absolvoval štúdium na vysokej škole výtvarných umení v Budapešti (Maďarsko). Na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave pôsobil v rokoch 1949 až 1952 ako asistent Ľudovíta Fullu, neskôr bol umelcom v slobodnom povolaní.

V roku 2004 mu za celoživotnú tvorivú činnosť a zásluhy o kultúrny rozvoj SR prezident republiky odovzdal Pribinov kríž I. triedy.

Tento výtvarník bol aj znalcom a zberateľom starého umenia. Svoju rozsiahlu zbierku vyše 2000 diel venoval štátnej galérii v rodných Nových Zámkoch.

Významný slovenský umelec Ernest Zmeták zomrel 13. mája 2004 vo veku 85 rokov v Bratislave.

Foto: Zdroj: wikipedia

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM