Anton Hrachovský Futbal

Futbalová budúcnosť v Nových Zámkoch: Obsiahly rozhovor s GM klubu Petrom Kováčom

Prinášame podrobný rozhovor s generálnym manažérom FKM Nové Zámky Petrom Kováčom. Porozpráva o úspešných záchranárskych prácach, práci s mládežou i dospelými, posilách a tiež o budúcnosti a smerovaní novozámockého futbalu.

Ilustračný obrázok k článku Futbalová budúcnosť v Nových Zámkoch: Obsiahly rozhovor s GM klubu Petrom Kováčom
Foto: Kristián Molnár

Počas nedávno skončenej sezóny 2016/2017 sa stal generálnym manažérom potápajúcej sa lode. Odvážny krok, no srdce jednoducho nepustilo. A ako sa hovorí – odvážnym a pripraveným šťastie praje. Po katastrofálnej jesennej časti nabral klub FKM Nové Zámky aj s jeho pomocou ten správny smer a hlavne posun v tabuľke nahor. Prinášame rozhovor s Petrom Kováčom o záchrane 3. Ligy, budúcnosti futbalu v Nových Zámkoch i o tom najdôležitejšom – napredovaní futbalovej mládeži.

Príchod do klubu a analýza jarnej časti

Do klubu ste vstúpili začiatkom mesiaca november 2016. Situácia nebola práve najlichotivejšia, novozámocký futbal v tom čase klesal na úplné dno. Čo Vás k tomu viedlo?

Máte pravdu, klub bol z hľadiska športového, ale i infraštruktúrneho v značne depresívnom stave. Muži mali na svojom konte chudobných osem bodov, starší dorast bol s nulovým ziskom v diagnóze klinickej smrti, taktiež žiaci boli v tom čase v ohrozenom pásme. V prípravkárskych kategóriách sa vyskytoval istý stupeň anarchie, keďže niektoré tímy fungovali samostatne a rodičia si priamo platili trénera. Na štadióne L. Gancznera bola v hanebnom stave budova s kabínami hráčov, na verejných sociálnych zariadeniach nebolo svetlo, chýbala sklenená výplň na oknách, či teplá voda. O štadióne na Sihoti ani nemusím hovoriť. Proste celé zle. Toto sa už nikdy viac nesmie zopakovať a krok za krokom budeme pracovať na zlepšení vzniknutého stavu. A čo ma napriek týmto nepriaznivým faktom viedlo k tomuto kroku ? V obdobných situáciách vo Vás zvíťazí faktor emocionality. V mojom prípade prevládla láska k novozámockému futbalu nad racionálnym vnímaním. Rozum hovoril nie, nerob to, je to futbalová samovražda, srdce však bolo hlasnejšie a naviedlo ma k tomu, aby som pomohol a dal sa na neľahký boj.

Poďme pekne po poriadku a zamerajme sa najprv na „A“ mužstvo. Po jeseni predposledná priečka so ziskom 11 bodov, na jar zisk 33 bodov a 4. miesto v tabuľke. Vďaka druhej časti sezóny sa podarilo zachrániť súťaž. Čo boli najdôležitejšie faktory úspešnej jari?

Počas zimnej prestávky bolo nevyhnutné mužstvo kvalitatívne a osobnostne posilniť. Na 90 percent sme sa trafili do všetkých posíl. Prišiel legionár Matić z Bosny, ktorý sa v priebehu jari vypracoval na jedného z najlepších hráčov. Nedávno ho lanáril aj jeden nemenovaný prvoligový klub, ale odkázal im, že ešte minimálne polroka zostáva u nás. Váži si, ako k nemu klub pristupuje. Je to srdciar, bojovník, akého by chcel mať každý v tíme. Ďalším cudzincom je Muchaya, miláčik našich tribún. Hráč okamihu, ktorý je štatisticky mimoriadne efektívny. Prakticky v každom druhom zápase sa prezentoval buď gólovým zakončením alebo kvalitnou finálnou prihrávkou, avšak musí ešte stabilizovať svoju výkonnosť. Svojou gólovou efektivitou sa osvedčil aj navrátilec Švajda. Spolu s Muchayom strelili takmer polovicu našich jarných gólov.

Po krátkej odmlke sa do klubu vrátil aj Lovska. Ten mal výbornú prvú polovicu jari, potom prišlo k istému útlmu, ale verím, že od začiatku jesene sa bude opäť prezentovať svojim vysokým štandardom. V tíme sa osvedčili aj zimné posily Baksics a Korman, ktorí sú typologicky zaujímavými futbalistami so špecifickými prednosťami. Napriek zdravotným patáliám svoju úlohu splnil aj Orémusz, ktorý zvyčajne naskakoval ako náhradník, ale takmer vždy priniesol do hry oživenie. K tomuto všetkému treba pridať nadštandardnú výkonnosť Petráša s Horáčkom, defenzívnu istotu v podobe Ešeka a pomerne stabilnú výkonnosť brankárov. Treba však zdôrazniť, že nikto z hráčov, čo zostal, vyslovene nesklamal. Toto boli z tímového hľadiska základné faktory úspešnej jari.

Po druhom jarnom kole, v ktorom sa doma remizovalo so Šuranmi, prišlo k zmene na trénerskom poste. Čo Vás viedlo k tomuto kroku?

Intuícia mi navrávala, že hráči potrebujú nový impulz v oblasti koučovania. Prišiel tréner Lérant, ktorého robota priniesla úspech v podobe atraktívneho herného prejavu v kombinácii so želanými výsledkami. V tejto súťaži momentálne nie je kvalitnejší tréner než on. Preto som nesmierne rád, že naša spolupráca bude pokračovať aj v sezóne 2017/18.

Prišlo počas jari aj k nejakým negatívnym situáciám, resp. sklamaniam?

Zbytočné straty bodov sú určite sklamaním. V zápasoch s Vionom „B“ a Lednickými Rovňami sme stratili štyri body z dôvodov, ktoré nemohli hráči ovplyvniť. Smolne sme remizovali doma so Šuranmi a Belušou, proti rezerve DAC sme si vybrali slabší deň. Najviac ma však mrzí druhopolčasový spôsob prehry v Dubnici, nerád by som ešte niečo podobné zažil. Nahnevaný a smutný som bol aj z výkonu mužstva v druhom polčase zápasu proti Púchovu.

Ktoré zápasy a okamihy naopak zaraďujete k tým najpozitívnejším?

Jedným z nich bol víťazný domáci zápas proti Nemšovej, pred ktorým sa za prítomnosti prezidenta SFZ uskutočnilo slávnostné odhalenie pamätnej tabule Ladislava Gancznera. Za súpera nastúpil reprezentačný brankár Chovan, ktorý nedávno čaroval na ME v Poľsku, ale aj Čatakovič, momentálne už člen kádra prvoligového Trenčína. Medzi nadštandardné výkony zaraďujem aj dominantné domáce víťazstvá proti Prievidzi či Gabčíkovu. Z výsledkového hľadiska mali veľkú cenu víťazstvá v Bánovciach, Nedede, Šali, či Veľkých Ludinciach.

Rozhovor pokračuje pod obrázkom.

Foto: Anton Hrachovský

Ďalším nemenej dôležitým tímom v hierarchii klubu je starší dorast. Tu bola situácia ešte katastrofálnejšia. Považujete ich záchranu za futbalový zázrak?

Ufff…to, čo sa podarilo, považujem za obrovský úspech. Táto kategória bola z môjho pohľadu už dlhodobejšie zanedbávaná, pretože aj po sezóne 2015/16 sa zachránili len vďaka rozšíreniu druhej ligy. Uvedomme si, že začiatkom novembra mali nula bodov a hrozivé skóre. Na tréning pod vedením trénera z Nitry, pričom nespochybňujem jeho kvalitu, chodilo 9 hráčov. Bolo nevyhnutné pristúpiť k razantným opatreniam. K družstvu sa posunul domáci tréner Hausleitner. V zime sa vrátili posily Király, Trieb a Pásztó z Komárna. Podarilo sa dotiahnuť príchod talentovaného Novozámčana Vargu z Bánova. Kapitán Holeček bol ukážkovým lídrom na ihrisku, medzi rozdielových hráčov patril aj Molda. Chlapci sa zomkli a začali nekompromisne zbierať body. Uverili, že to dokážu. Z fackovacieho panáka sa zrazu stal jeden z popredných tímov jarnej tabuľky. Aj keď sa to niektorým mančaftom, ktoré sme dostali pod seba nepáčilo a v posledných kolách dosiahli „zaujímavé“ výsledky, naši chlapci si išli za svojim a zvládli to. Takže by som nehovoril o zázraku, ale o tom, že ešte stále sa oplatí poctivo a tvrdo pracovať. Potom sa dostavia aj úspechy.

Po jeseni sa aj žiaci pohybovali v pásme blízko zostupovým vodám. K akým opatreniam prišlo v tejto kategórii?

Tréner Adamovics už dlhodobo odvádza v klube solídnu robotu. V priebehu zimnej prestávky však taktiež bolo potrebné káder vhodne doplniť. Mimoriadne sa tu osvedčilo zriadenie funkcie manažéra mládeže v osobe p. Ferencziho. V efektívnej symbióze s trénerom vytvorili tím, ktorý sa postupne vyhupol do prvej polovici tabuľky a už niekoľko kôl pred koncom druhej ligy mali istotu záchrany. Veľmi dobrú spoluprácu sme v najznačnejšej miere nadviazali s okolitými obcami práve v kategórii starších žiakov prostredníctvom inštitútu striedavého štartu.

Pozícia futbalu v meste

Ako vnímate súčasnú pozíciu futbalu v meste Nové Zámky?

Budem trošku nediplomatický a otvorený. Niektorým športovým komunitám doposiaľ vyhovovalo, že FKM si svojimi vlastnými gólmi spochybňoval dominantné pozície, ktoré by mu mali patriť. To sa už ale musí zmeniť. Sme športová organizácia s najväčšou členskou a mládežníckou základňou. Chceme byť sebavedomejší. Prostredníctvom športových úspechov a progresívnou prácou s mládežou zvýšime nátlak na samosprávu, ale aj podnikateľské subjekty a budeme požadovať viac a viac uznania. Futbal je fenomén a zaslúži si patričné finančné pozadie. Nehovoriac o tom, že investícia do mládežníckeho futbalu je vkladom do zdravia, rozvoja fyzickej a duševnej zdatnosti jednotlivcov.

Z toho, čo uvádzate, je zrejmé, že veľký dôraz kladiete na prácu s mládežou. K tomu sú však nevyhnutné adekvátne tréningové podmienky. Aká je momentálne situácia s futbalovou infraštruktúrou?

Vďaka spolupráci s mestom sme urgentne odstránili havarijný stav budovy na štadióne L. Gancznera. Svojpomocne sme dali do civilizovaného stavu verejné sociálne zariadenia a šatňu pre delegované osoby. Čo sa týka Sihote, uspeli sme so žiadosťou na vybudovanie nových šatní a sociálnych zariadení, čakáme na realizáciu samotného projektu. Tu je na mieste vyjadriť vďaku aj poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí za týmto účelom schválili nevyhnutnú spoluúčasť mesta.

Po týchto krokoch je pred nami riešenie dlhodobo zanedbávanej oblasti – kvantitatívny a kvalitatívny nedostatok hracích plôch. Situácia je kritická. My máme veľkú chuť do práce s mládežou. K tomu však ale potrebujeme adekvátne tréningové podmienky. Ako športový funkcionár som za zachovanie oboch futbalových stánkov. Samozrejme ruka v ruke s nárastom ich dispozičnej úrovne. Z tohto dôvodu sme dali vyhotoviť projektovú dokumentáciu vytvorenia dvoch tréningových plôch v zadnej časti areálu Sihote. Veríme, že aj v tomto smere nájdeme spoločnú reč s kompetentnými orgánmi. Inak sa z dlhodobého hľadiska nepohneme ďalej.

Foto: Anton Hrachovský

Financovanie športu

Považujete spôsob financovania športu zo strany štátu, resp. podnikateľských subjektov za primeraný?

Ak sa chceme najprv baviť o dotačných peniazoch, v prípade nášho klubu hovoríme o prostriedkoch zo zdrojov samosprávy. A tu začína ten začarovaný kruh, na ktorý enormne dopláca každé športové odvetvie. Väčšina miest a obcí dáva najavo, že sami nie sú v dostatočnej finančnej kondícii. Preto platí nepísané pravidlo – „buďte radi zato, čo dostávate, viac vám nevieme dať“. Vo všeobecnosti môžeme skonštatovať, že športové subjekty sú v tomto smere podvýživené. Každý jeden potrebuje určite viac k zabezpečeniu, čo i len štandardnej existencie. Futbalový zväz síce začína tiež nachádzať nejaké zdroje podpory financovania amatérskeho futbalu, ale je to ešte len v zárodku a minoritnej miere. Dobrý štát však musí byť schopný vytvoriť efektívne podmienky pre odvodené zdroje finančnej podpory športu. Motivovať podnikateľov k tomu, aby mali ochotu a dôvod pomôcť. Nato existujú rôzne daňové a odvodové nástroje. Dnes je veľmi náročné relevantne presvedčiť podnikateľa, aby vám poskytol tzv. sponzorské do amatérskeho športu. V prevažnej miere sa jedná o fanatikov, či rodinných príslušníkov detí, ktoré hrajú v klube. Nový zákon o športe doposiaľ nepremenil vlievanú nádej do reálnej praxe. Netreba však vyplakávať tak, ako to mnohí kluboví funkcionári bez konštruktívnych nápadov, robia. Všetci zainteresovaní by mali vyhrnúť rukávy a hľadať riešenia. Ešte ďaleko zaostávame za okolitými štátmi ako sú Maďarsko, či Česko. Verím však, že bude postupne svitať na lepšie časy.

Vízie do novej sezóny – mládež

Čo pripravujete do novej sezóny vo sfére mládežníckeho futbalu?

Čo sa týka noviniek, od zimy sme začali systematicky pracovať na rozšírení počtu mládežníckych družstiev od novej sezóny. Podarilo sa. Zdvojili sme kategórie starších a mladších žiakov, ktorí budú hrávať druhú a tretiu ligu. Máme prihlásené všetky prípravkárske kategórie v krajských súťažiach. Chlapci, ktorí začali neskôr s futbalom, resp. sú z kvalitatívneho hľadiska v prvom vývojovom štádiu, budú mať možnosť sebarealizácie v Lige mladších žiakov Kornéla Salátu. U najmenších predprípravkárov, v našom klube naháňajú loptu už 4 – 5 ročné deti, radosť na ne pozerať. Premiérovo sme založili družstvo dievčat. Dostávame sa tak k počtu 12 mládežníckych družstiev, čo je jasne dominantná pozícia v okrese.

Došlo k zmenám na trénerských postoch mládežníckych tí­mov?

V prvom rade som nesmierne poctený a rád, že do klubu prichádza trénerská autorita Peter Ganczner, a to na pozíciu hlavného metodického koordinátora trénerov mládeže. Zároveň sa podujal aj na zastrešenie agendy vhodnej komunikácie s komunitou rodičov hráčov, pre ktorých má pripravené zaujímavé prednášky a podnety. V trénerskej otázke mládeže sa riadime faktorom lokálpatriotizmu a oproti minulosti dávame priestor výlučne domácim trénerom. K zmene prišlo na poste kouča staršieho dorastu U19, ktorým bude Norbert Csoknay, bývalá hráčska ikona klubu. Po úspešnom splnení misie záchranárskych prác sa k tímu mladšieho dorastu U17 vracia Roman Hausleitner. Dôvody sú zrejmé. Koncepčne musíme pracovať aj v dorasteneckých kategóriách, ktoré by následne mali v čo najväčšom rozsahu produkovať hráčov mužstva dospelých. Zároveň sa tak poriadne pripravíme na prípadnú reorganizáciu ich súťaží, kedy by sa od sezóny 2019/20 mali vytvoriť len dve dorastenecké druhé ligy. Spravíme všetko preto, aby sme boli ich súčasťou.

V kategórii starších žiakov U15 dostáva priestor mladý progresívny tréner Alexander Laki, ktorý bude úzko spolupracovať s Tomášom Adamovicsom, zodpovedným za tím U14. V strednodobom horizonte by sme sa radi dostali do prvej žiackej ligy. V dobrej práci u mladších žiakov bude pokračovať Marek Kodhaj a jeden tím bude viesť aj p. Adamovics. Prípravkárov a predprípravkárov budú viesť Nikola Bukovič, Eduard Horáček a Ján Kugler. Dievčenský tím bude viesť perspektívny Mário Vörös, ktorý zároveň realizuje špecializované tréningy brankárov klubu. Novinkou pri najmladších kategóriách tiež bude, že na niektorých tréningových jednotkách sa budú spolupodieľať aj hráči „A“ mužstva. Opäť však musím zdôrazniť, že optimálny progres mládežníkov dosiahneme len pri adekvátnom počte hracích plôch.

Vízie do novej sezóny – dospelí

S jedlom rastie chuť. Na jar mužstvo získalo 33 bodov, čím sa umiestnilo na 4. priečke len s trojbodovou stratou na druhého. Aké sú teda ciele smerom k jesennej časti novej sezóny?

Opäť nás nečaká ľahká sezóna, počet účastníkov ligy sa na jej konci bude znižovať z 18 na 16, ale toto by nás nemalo vyrušovať. Na jar mužstvo utrpelo tri prehry, ktoré sme si zapríčinili vlastnými chybami a nie kvalitnejšou hrou súperov. Radi by sme sa v tomto ukazovateli zlepšili. Na základe uvedeného viete ľahko identifikovať naše ciele. Sezóny, keď bola záchrana úspechom, nech sú poučnou minulosťou.

Ako to vyzerá so zmenami v kádri?

Letnú prípravu začíname 4. júla. Pracujeme na kvalitatívnom zlepšení. Je vysoký predpoklad, že budeme ešte silnejší. Stále je to však živý proces. Do značnej miery sa zameriavame na hráčov z blízkeho okolia. Čo však môžem konkrétnejšie prezradiť je, že do letnej prípravy sa zapoja útočník Dikácz (rodák z N. Zámkov) zo Šurian, záložník Fiala (rodák z V. Kýru) z Rakúska, talentovaný Bujka (rodák z Pozby) zo Šamorína a z hosťovania vo Dvoroch n./Žitavou sa vracia obranca Illés. Šancu dostanú aj bývalí hráči U19 Holeček, Király, Molda a Pásztó, či vekom ešte dorastenec Varga. Jedným z našich cieľov je každým rokom zabudovať najlepších juniorov do prvého mužstva.

Skúšať budeme aj legionára z Konga, ktorý naposledy pôsobil v českom druholigovom Frýdku Místku, či navrátilca Kurtu z Ukrajiny. Nevylučujeme ešte ďalšie pohyby. Aj keď gro jarného tímu zostáva, vzhľadom na zvýšenie konkurencie je predpoklad odchodov smerom von z kádra. Mám zato, že kvalitatívna úroveň najvyššej regionálnej súťaže príchodom nových družstiev vzrástla. Nesmieme nič podceniť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM