Anton Hrachovský Kultúra

FOTO: Deň tekvice v Zámkoch priniesol zábavu, našiel sa i najrýchlejší lúskač

Pre mnoho Novozámčanov patrí tekvica medzi obľúbené plodiny. A tak zaplavili Hlavné námestie stovky výtvorov. Súťažilo sa aj v lúskaní jadierok.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Deň tekvice v Zámkoch priniesol zábavu, našiel sa i najrýchlejší lúskač
Foto: Anton Hrachovský

Uplynulý piatok 27. októbra patril v Nových Zámkoch Dňu tekvice, ktorý bol akousi predzvesťou klobásového festivalu. Tekvicu poznali a obľúbili si už naši pradedovia, keď sa v 15. storočí dostala do Európy. Už stovky rokov predtým však chutila Indiánom a neskôr aj obyvateľom orientálnych krajín.

Na pódiu aj obrie megatekvice

Aj Novozámčania sú známi svojím vrelým vzťahom k tejto plodine i produktom z nej vyrobenej, predovšetkým ak sa jedná o lúskanie jadierok.

Do viacerých súťaží sa zapojilo množstvo novozámockých škôl i pestovateľov. Porota bodovala viacero oblastí a súťaží ako veľkosť vystavovanej tekvice, odhad veľkosti tekvice, tekvicová kompozícia či súťaž v rýchlosti lúskania jadierok. V príprave tekvicovej kompozície najlepšie zabodovali žiaci ZŠ Hradná a MŠ Pavla Blahu pred druhými ŽŠ Katolíckou a ZŠ Devínskou. ZŠ Gergelya Czuczora s VJM a ZŠ Nábrežná skončili na treťom mieste.

Najťažšiu tekvicu, až 88-kilogramovú, dopestoval Árpád Stégmár. Súťaž v lúskaní jadierok vyhral Libor Ondrejčák.

Deň tekvice 2017 v Nových Zámkoch
17
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM