Viktória Botošová Správy

Fotky, ktoré sa vryli do pamäti: Takto sa robila revolúcia v Zámkoch

Kto to zažil, určite spomína. Emócie, nadšenie zo zmeny, plamenné prejavy na námestí. Nežná revolúcia zasiahla aj Nové Zámky. Chystá sa originálna výstava. Pozrite, čo sa tu bude dať vidieť!

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré sa vryli do pamäti: Takto sa robila revolúcia v Zámkoch
Zdroj: Dnes24.sk

Udalosti, počnúc generálnym štrajkom až po prvé slobodné voľby, priblížia dobové fotografie, ktorých autormi sú Ondrej Berta, Juraj Horváth a Zoltán Deutsch.

„Prostredníctvom nich sa môžu záujemcovia oboznámiť s udalosťami, ktoré sa začali generálnym štrajkom 27. novembra 1989 a pokračovali okrúhlym stolom o dva dni neskôr. Dôležitým míľnikom sa stal vznik týždenníka Slobodný občan, vydávaného Okresným koordinačným výborom VPN v Nových Zámkoch. Pomocou neho bola diskusia o chybách režimu a jeho zmene prenesená z námestí a ulíc do domovov ľudí,“ informoval kurátor výstavy Pavol Rusnák.

Popri udalostiach odohrávajúcich sa priamo v našom meste alebo na území Československa, ako sú mítingy a zhromaždenia rôznych novovznikajúcich politických subjektov, zasiahli obyvateľov mesta aj udalosti v Rumunsku, kde vypukli nepokoje. Pre obyvateľov krajiny a pre jeho ľud sa organizovala humanitárna zbierka.

„Na výstave je dokumentovaná cesta jednej z prvých zásielok, ktorá prekročila rumunské hranice 24. decembra 1989 a dostala sa až do Temešváru,“ konštatoval Rusnák. Veľký priestor dostala predvolebná kampaň, počas ktorej prechádzal cez mesto prezident Václav Havel a navštívil ho Alexander Dubček. Atmosféru prvých slobodných volieb dotvárajú nielen fotografie, ale aj množstvo predvolebných plagátov a propagačného materiálu.

Výstava '89 – Pád komunizmu v Nových Zámkoch, bude pre verejnosť sprístupnená od 14. novembra do 28. februára budúceho roka v Múzeu Jána Thaina.

Foto: Ondrej Berta

november 89 - Múzeum NZ
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM