Anton Hrachovský Kultúra

Fašiangy v okrese Nové Zámky: Tradície vyvrcholia už najbližšie týždne

Fašiangy sú obdobím, ktoré sa začína deň po Troch kráľoch a končí sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou. V niektorých obciach nášho okresu sa s nimi rozlúčia už počas najbližších týždňov.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy v okrese Nové Zámky: Tradície vyvrcholia už najbližšie týždne
Zdroj: TASR

Výraz fašiang pochádza z nemeckého slova vast-schane, ktoré vo voľnom preklade znamená posledný nápoj. Toto slovo symbolizovalo nastávajúci 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, ktorý sa v minulosti bral veľmi vážne.

V Nových Zámkoch sa opäť chystá slávnostný koncert Od Fašiangov k Veľkej noci, naplánovaný je však až na 7. apríla 2017. Najbližšie dva týždne však vyvrcholia fašiangy v niekoľkých obciach novozámockého okresu.

Fašiangový program v okrese Nové Zámky

Fašiangy spojené so zabíjačkou, prípravou dobrôt a ľudovou veselicou čakajú na obyvateľov novozámockého okresu aj tento rok.

  • Už tento piatok 17. februára 2017 o 16:30 sa uskutoční tento sviatok v priestoroch kultúrneho domu vo Dvoroch nad Žitavou. Na návštevníkov čaká dedinská zabíjačka, pečenie šišiek. O program sa postarajú aj folklórne súbory z Dvorov nad Žitavou, Chľaby, Novej Viesky, Veľkého Kýru, Bešeňova či Matica Slovenská Semerovčan a Dychovka Bánovčanka. Program začína už o 6:00 ráno, folklórne vystúpenia štartujú o 13:00.
  • O týždeň neskôr, v sobotu 25. februára sa budú sláviť fašiangy aj v obci Belá. Variť a podávať sa bude pred kultúrnym domom zabíjačková kapustnica, chýbať nebude tradičný fašiangový sprievod. V ňom budú okrem obľúbených fašiangových masiek účinkovať aj belská muzika Bránica a znovuoživený detský folklórny súbor Malá Belianka. O 20:00 sa začne v kultúrnom dome Fašiangová Oldies zábava.
  • Rovnako 25. februára sa budú konať fašiangy aj v Komjaticiach fašiangy. Zabíjačka začína doobeda o 10:00 a následná ochutnávka zabíjačkových špecialít a fašiangová veselica začnú o 14:00 na Námestí A. Cabana. O zábavu sa postarajú folklórne súbory Mladosť, Komjatičanka, Vrbina a spevácky súbor Nádej.
  • Fašiangy oslávia do tretice 25. februára i v Trávnici, kde o 18:30 v Kultúrnom dome pochovajú basu. Ešte predtým sa o 15:30 uskutoční maškarný ples pre deti. Večer sa bude podávať kapustnica.

Slávili už naši predkovia

Toto obdobie poznali aj východní Slovania, u ktorých sa slávili v podobe „maslenice“. Samotný názov hovorí, že to bolo obdobie bohaté na kalorické jedlá. Naši predkovia žili a stravovali sa veľmi striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM