Anton Hrachovský Rôzne

Dominujeme juniorskému someliérstvu: Prvé dve miesta pre Nové Zámky, FOTO

Novozámocká Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu pravidelne vysiela do života tých najlepších mladých odborníkov v gastronómii. Dôkazom je i ostatná súťaž mladých someliérov.

Ilustračný obrázok k článku Dominujeme juniorskému someliérstvu: Prvé dve miesta pre Nové Zámky, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Už po štvrtýkrát si študenti, pracovníci v gastronómii a somelieri do 21 rokov zmerali sily nielen v teoretických, ale aj praktických znalostiach o víne. Až 22 mladých vinárskych talentov sa stretlo v priestoroch Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Víťazom Vitis Trophée junior pre rok 2017 sa stala Miriama Havettová (na titulnej snímke v strede) zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, ktorá presvedčila odbornú porotu ukážkovými teoretickými poznatkami, ako aj praktickými zručnosťami.

Po roku titul opäť pre Nové Zámky

Mladá študentka tak nadviazala na úspech Karin Kovácsovej spred roka, ktorá takisto reprezentovala spomínanú novozámockú školu.

„Som rada, že energia a čas, ktorú som venovala do prípravy na súťaž, priniesli takýto skvelý výsledok. Posúva ma to vpred a už teraz sa teším, ako sa naučím ešte viac o práci s vínom. Chcem sa tomu venovať aj po skončení školy,“ povedala víťazka Miriama z Nových Zámkov.

Teoretická časť súťaže sa skladala z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preverila schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v troch disciplínach – odporučenie vhodných nápojov k menu, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

V krátkej dobe už druhé ocenenie

Ďalšie medailové pozície obsadili Miroslav Szabó (na titulnej snímke vľavo) z tej istej strednej školy a Patrícia Bačová zo Spojenej školy Modrý Kameň. Miroslav Szabó tak v krátkom období úspešne už druhýkrát odprezentoval svoju školu i mesto Nové Zámky na celoslovenskej úrovni. Len pred necelými dvoma týždňami sa stal víťazom 1. ročníka celoslovenskej súťaže v znalostiach o pive ´Xpert v umení čapovať.

Vitis Trophee Junior 2017
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM