Samospráva

Dočkajú sa Nové Zámky očakávaného obchvatu? Minister prisľúbil primátorovi pomoc

Dočkajú sa Nové Zámky očakávaného obchvatu? Minister prisľúbil primátorovi pomoc

Ilustračný obrázok k článku Dočkajú sa Nové Zámky očakávaného obchvatu? Minister prisľúbil primátorovi pomoc
Zdroj: TASR

Len nedávno bola spustená premávka nákladnej kompy na Dunaji medzi maďarským mestom Ostrihom a mestom Štúrovo. Slávnostne ju v Ostrihome otvoril minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky Árpád Érsek so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Maďarska Levente Magyarom.

Cieľom tejto investície bolo prekonanie hlavnej prekážky cestnej nákladnej dopravy – Mostu Márie Valérie, ktorý medzi uvedenými mestami obnovili v roku 2001. Ten totiž nemožno aktuálne používať pre nákladnú dopravu.

Nový most v Komárne

Kompa však na všetku dopravu stačiť nebude a keďže aktuálne sa Most Márie Valérie na nákladnú dopravu nepoužíva, snažil sa štát túto situáciu vyriešiť vybudovaním nového mosta v Komárne. Minulý mesiac sa tak začala výstavba mosta spájajúceho slovenské Komárno s maďarským Komáromom. Jeden tradičný most už medzi oboma mestami vedie, volá sa Alžbetin most, no nápor áut už zvláda len ťažko a kamióny nad 20 ton naň nesmú. „Tento nový most odľahčí Alžbetin most, ktorý by mal slúžiť už len cyklistom a chodcom,“ povedal pred časom hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Most by mal byť hotový v priebehu roka 2018.

Zvýšená doprava zasiahne i Nové Zámky

Práve túto tému načrtol na poslednom mestskom zastupiteľstve poslanec Koloman Forró, ktorý tlmočil otázku viacerých obyvateľov Nových Zámkov. Zaujíma ich, ako sa vyvíja situácia s toľko žiadaným novozámockým obchvatom. „Kamiónová doprava by sa mala po sputení mostu do prevádzky presmerovať buď smerom na Dunajskú Stredu alebo na Nitru, cez Nové Zámky. Neviem si predstaviť ten dopravný kolaps a katastrofu, ktoré nastanú po spustení toho mostu. Všetci vieme, aká je situácia na hlavnej ceste každý deň od 12tej do 16tej hodiny,“ vyjadril obavu Forró.

K problematike sa vyjadril i prvý muž Nových Zámkov – primátor Otokar Klein. „Niekoľkokrát sme boli za generálnym riaditeľom Národnej dialničnej spoločnosti s požiadavkou túto situáciu riešiť. Môžem povedať, že minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Arpád Érsek vyslovil presvedčenie, že spraví všetko preto, aby sa rýchlostné komunikácie ale aj napojenie na nový most v Komárne dotkli aj nášho mesta,“ prezradil Otokar Klein. „Napriek tomu, že ministerstvo nemá nadbytočné financie, s touto komunikáciou sa do budúcna počíta,“ dodal Klein.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM