Anton Hrachovský Rôzne

Dobrá správa pre rodičov postihnutých detí: V okrese máme novú sociálnu službu

V okrese Nové Zámky pribudol nový druh sociálnej služby, ktorá je určená deťom. Pozrite si na fotografiách, ako to v tomto zariadení sociálnych služieb vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre rodičov postihnutých detí: V okrese máme novú sociálnu službu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Cieľom je všasná podpora zdravotne postihnutých

Zariadenie sociálnych služieb (ZSS) Kamilka v Mani v okrese Nové Zámky otvorilo v pondelok 17. júla nový druh sociálnej služby. Služba včasnej prevencie je určená deťom do siedmich rokov veku, ak je jeho vývoj ohrozený z dôvodu zdravotného postihnutia, a tiež jeho rodine formou špecializovaného sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie. Zároveň sa v zariadení začala vykonávať stimulácia komplexného vývoja dieťaťa a preventívna aktivita, informovala riaditeľka zariadenia Katarína Némethová.

Cieľom včasnej intervencie je poskytovanie včasnej podpory rodine s dieťaťom s postihnutím, formou komplexných služieb na báze dlhodobého sprevádzania. Nová sociálna služba zároveň podporí integráciu rodiny do spoločnosti v najväčšej možnej miere so zohľadnením špecifických potrieb a stimulovanie vývinových možností dieťaťa. Služba včasnej intervencie sa bude poskytovať ambulantnou formou v priestoroch ZSS a terénnou formou v prirodzenom sociálnom prostredí rodiny.

Novozámčanie medzi prednostnými klientmi

Službu včasnej intervencie začalo ZSS Kamilka poskytovať so sociálnym pracovníkom, špeciálnym pedagógom a fyzioterapeutom. Pri poskytovaní služby budú títo zamestnanci úzko spolupracovať s ďalšími špecialistami z radov lekárov, terapeutov a odborníkov z rôznych oblastí, podľa potrieb dieťaťa a jeho rodiny. Poslaním služby včasnej intervencie je zvýšenie kvality života rodín prostredníctvom včasnej podpory poskytovanej od najrannejšieho veku dieťaťa s postihnutím, sprevádzanie rodín v takejto životnej situácii, aby mohli vychovávať dieťa v jeho prirodzenom domácom prostredí.

Podľa slov Némethovej bude služba včasnej prevencie prednostne poskytovaná klientom z okresov Nové Zámky, Levice, Šaľa, Komárno a čiastočne aj Nitra.

„V okrese Komárno je 82 rodín s deťmi s postihnutím, v okrese Nové Zámky 33 rodín, v okrese Šaľa 28 rodín a v okrese Levice 35 rodín,“ povedala. Podľa vedúce odboru sociálnych služieb Nitrianskeho samosprávneho kraja Viery Kazimírovej pribudne od začiatku septembra ešte jedno zariadenie v Klasove, ktoré bude poskytovať rovnakú službu pre ďalšie okresy kraja. „V prípade potreby uvažujeme aj o vytvorení detašovaných pracovísk, napríklad v priestoroch polikliniky v Štúrove,“ povedala.

Podľa Kazimírovej prvotné investície na vytvorenie dvoch zariadení poskytujúcich službu včasnej prevencie dosiahnu 85-tisíc až 90-tisíc eur. V tejto sume sú náklady na stavebné úpravy, ale aj na mzdy a odvody zamestnancov.

ZSS Kamilka v Mani
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM