Viktória Botošová Kultúra

Do súťaže o slovenčine a Slovensku sa zapojili stovky detí: Po ocenenie do Zámkov si prišli tí najlepší!

Do súťaže sa celkovo zapojilo 415 detí zo Slovenska i zahraničia. Do Nových Zámkov si po ocenenie prišli tí najlepší. Dievčatko z New Jersey si cenu vyzdvihlo osobne.

Ilustračný obrázok k článku Do súťaže o slovenčine a Slovensku sa zapojili stovky detí: Po ocenenie do Zámkov si prišli tí najlepší!
Zdroj: TASR

Stovky detí zo Slovenska i zahraničia sa tento rok zapojili do 23. ročníka celoštátnej súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko. Autori prác, ktoré odborná porota vyhodnotila ako najlepšie, si dňa 4. júna 2015 v Nových Zámkoch prevzali ocenenia za svoje literárne diela. Do súťaže sa tento školský rok zapojilo 96 základných a stredných škôl z celého Slovenska, zo zahraničia prišlo 103 prác.

„Celkovo je to 415 súťažiacich. Je to neuveriteľné číslo. Čo je však oveľa vzácnejšie, že to nie sú len deti žijúce tu, u nás na Slovensku, ale že sa do nej zapájajú deti zo zahraničia. Myslím si, že organizátori môžu byť hrdí a pyšní, že o túto súťaž je taký záujem,“ skonštatoval na odovzdávaní cien primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Ocenené dievčatko z New Jersey

Zo zahraničia sa do súťaže zapojili krajania zo Srbska, Chorvátska, Maďarska, Rumunska a USA. „Zo zámoria získalo cenu dievčatko z New Jersey a je veľmi pekné, že si ju prišla osobne prevziať. Deti z iných krajín bývajú často ocenené. Mali sme tu Kanaďanku, deti z Francúzska, z Austrálie, prihlasujú sa naozaj zo všetkých kútov sveta,“ uviedla predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej v Nových Zámkoch Mária Malperová.

Súťažné práce hodnotilo 15 porotkýň v štyroch kategóriách. V prvej sú žiaci prvého stupňa základných škôl (ZŠ), v druhej deti z druhého stupňa ZŠ a žiaci 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií. V tretej kategórii súťažia stredoškoláci a vo štvrtej zahraniční účastníci.

Vyjadrujú to, čo cítia

Deti svoj vzťah k slovenčine a Slovensku vyjadrovali vo svojich súťažných prácach pomocou rôznych literárnych žánrov, od úvah, cez rôzne príbehy až po básne.

„Vyjadrujú to, čo cítia, čo vnímajú, čo sa im páči na Slovensku, na živote v našej krajine, na ich rodnej reči. Deviataci a aj niektorí ôsmaci už píšu aj eseje, ktoré sú veľmi pekné a skutočne sú už na vysokej úrovni, ktorá každým rokom stúpa. Často sa stáva, že niektoré deti sú dva alebo aj tri razy ocenené a je vidieť, že rastú a pracujú na sebe. Je to vďaka učiteľom a rodičom, ktorí im pomáhajú a venujú sa im,“ povedala Malperová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM