Samospráva

Dnes si volíme župana: Novozámčania sa vybrali k volebným urnám v oveľa nižšom počte

Z 1 085 zapísaných voličov v jednej z okrskových komisií, bolo voliť doteraz 38 ľudí. Účasť je v našom meste doteraz veľmi nízka.

Ilustračný obrázok k článku Dnes si volíme župana: Novozámčania sa vybrali k volebným urnám v oveľa nižšom počte
Zdroj: Dnes24.sk

Oproti minulému kolu volieb, v ktorom sme si vyberali aj poslancov, aj župana do VÚC NSK, volebné komisie v našom meste zaznamenali oveľa nižší počet voličov.

Občania sa k urnám vybrali aj neskôr ako minule. Väčšinou najskôr okolo ôsmej hodiny ráno – hodinu po otvorení volebných miestností. Od siedmej hodiny ráno do 16.00 bolo v priemere v jednotlivých komisiách v Nových Zámkoch voliť okolo 40 – 50 oprávnených voličov. Najviac opäť, ako v minulom kole volieb, na Gymnáziu – cca 80 voličov za 9 hodín.

Voľby v Nových Zámkoch prebiehajú zatiaľ plynule

Priebeh volieb sa v Nových Zámkoch kontroluje. Volebná komisia Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zatiaľ neeviduje žiadne podnety v súvislosti s druhým kolom volieb predsedu kraja.„Priebeh volieb je pokojný a bezproblémový,“ informovala predsedníčka volebnej komisie NSK Renáta Klučárová.

Záujem voličov však v našom meste nie je vysoký. Kým v niektorých obciach kopíruje volebná účasť prvé kolo, v iných je podľa členov okrskových komisií podstatne nižšia. Niektoré okrskové volebné komisie Nitrianskeho kraja potvrdili, že účasť sa pohybuje približne na úrovni prvého kola volieb. Svoje volebné právo využívajú skôr staršie ročníky.

V Chľabe záujem o voľby nie je

Napríklad v obci Chľaba vo volebnom obvode Štúrovo, ležiacej na hranici s Maďarskom, občania veľký záujem o voľby nemajú.„Pohybuje sa zhruba na úrovni prvého kola,“ potvrdila okrsková volebná komisia. Približne rovnaká účasť ako v prvom kole volieb je aj v obci Čechy v okrese Nové Zámky.„Voliť prichádza skôr tá stredná alebo staršia generácia, čo je však logické, pretože vekovým priemerom sme skôr staršia obec,“ povedala členka okrskovej volebnej komisie v obci.

Podľa zapisovateľky krajskej volebnej komisie Adriany Korcovej boli všetky volebné miestnosti otvorené načas a komisia nezaznamenala doteraz žiadny podnet. Podľa členov OVK rovnako v južných regiónoch Nitrianskeho kraja je doterajšia účasť voličov ešte nižšia ako v prvom kole volieb.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM