Rastislav Búgel Kultúra

Divadelná Nitra nespí ani na prelome rokov: Organizátori už začali s prípravou 25. ročníka!

Organizátori Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra už začali s prípravou jeho jubilejného 25. ročníka, ktorý sa v roku 2016 bude konať od 23. do 28. septembra. Hlavné motto budúcoročného podujatia je zhrnuté v hesle Óda na radosť? // minulosť – prítomnosť – budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra nespí ani na prelome rokov: Organizátori už začali s prípravou 25. ročníka!
Foto: Rastislav Búgel

„Počas jubilejného roka festivalu sa chceme zamýšľať nad otázkami a problémami, ktoré dominujú na teritóriu Európy, teda nad jej schopnosťou komunikovať so svetom, vyrovnať sa so svojou minulosťou a najmä prijať výzvy prítomnosti,“ informovala manažérka Divadelnej Nitry Slávka Civáňová.

Konanie počas predsedníctva

Počas festivalových dní budú teatrológovia, umelci a odborníci z oblasti politológie, ekonómie, ekológie, sociológie, filozofie, teológie i kulturológie skúmať a obhajovať európsku minulosť, prítomnosť a budúcnosť. „Významní európski umelci a odborníci budú prezentovať divadelné inscenácie a umelecké intervencie do verejného priestoru. Budú diskutovať o naliehavých problémoch v Európe, akými sú napríklad identita, prisťahovalectvo, islamizácia, finančná kríza, chudoba, vojna, životné prostredie, eurooptimizmus a euroskepticizmus i kultúra ako investícia do budúcnosti. Chceme ukázať rôznorodé podoby radosti, ale aj jej odvrátenú stranu,“ povedala Civáňová. Ako doplnila, v čase konania 25. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra bude Slovenská republika predsedať Rade EÚ. Súčasťou festivalu budú preto aj mnohé spoločenské podujatia za prítomnosti veľvyslancov európskych krajín a reprezentácia nielen Nitry, ale aj celého regiónu a štátu.

Bohatý sprievodný program

Hlavný program festivalu bude pozostávať z prehliadky inscenácií z rôznych európskych krajín. Chýbať by nemali divadelné predstavenia z Nemecka, Ruska, Francúzska, Holandska, Lotyšska, Rumunska, Maďarska, Poľska, Českej republiky. V rámci podujatia SK showcase budú zasa prezentované tri až štyri slovenské dramatické diela. Súčasťou sprievodného programu budú divadelné predstavenia pre deti, multimúzický program Art Europe, rôzne tvorivé aktivity, umelecké intervencie do priestoru, projekcie súčasných slovenských a európskych filmov, či tradičná Biela noc s prehliadkami Nitrianskej galérie, Ponitrianskeho múzea a Synagógy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM