Viktória Botošová Kultúra

Dídžej Čuky spomína na diskotéky spred Novembra 89: Policajné kontroly a skúšky každé dva roky

17. november 1989 bol významným dňom v novodobej histórii Slovenska. My sme sa porozprávali s Petrom Lehockým alias DJ Čukym, ako prebiehala jeho práca DJ pred a po udalostiach Nežnej revolúcie.

Ilustračný obrázok k článku Dídžej Čuky spomína na diskotéky spred Novembra 89: Policajné kontroly a skúšky každé dva roky
Zdroj: Dnes24.sk

Nežná revolúcia sa hrubými písmenami zapísala do života nás všetkých. V rámci novembra vám prinášame rôzne články súvisiacich s touto tematikou. Teraz si prečítajte rozhovor s Petrom Lehockým alias DJ Čuky.

Ako známy DJ ste pôsobili aj pred rokom 89? Kedy ste začínali s touto prácou?

Začal som v roku 1978 a práca DJ-a ma živí až dodnes.

Odkiaľ pochádzate?

Som zo Šurian, ale neďaleko Hlavného námestia v Nových Zámkoch som prežil 25 rokov svojho života. Pracoval som na telekomunikáciách v budove pošty.

Ako si spomínate na obdobie pred novembrom 89?

Chodili nás pravidelne kontrolovať policajti akú hudbu hráme.

Aká hudba vtedy fičala?

Ako si pamätám tak sa hral Slade, Black Sabath, Suzi Quatro, Kiss a podobne.

Ako vtedy prebiehali diskotéky?

Diskotéky sa vtedy volali fonotéky alebo čaje o piatej. Trvali od 17.00 – 22.00 hodiny.

Máte z tej doby aj nejaké archívne fotky?

Fotografie som, bohužiaľ z tej doby nenašiel žiadne.

Aké je to robiť DJ pre porovnanie v tejto dobe?

V tejto dobe majú DJ-i oveľa väčšie možnosti ako keď sme začínali. Dnes nemusia robiť skúšky každé dva roky ako sme robili my. Stačí si kúpiť dobrú aparatúru a môže byť DJ-om hocikto. Otázka je, či sa udrží. Ak nemá k hudbe vzťah a robí to len pre peniaze, tak dlho nevydrží. Aj technika obrovsky pokročila.

Ako sa zmenili žánre, ktoré ste púšťali a ktoré frčia teraz?

Žánre sa zmenili a to dosť podstatne. V tých časoch sme žili na disku, rocku a metale a dnes je to samé elektro, trance, house, techno, DNB a podobne – proste umelá strojová hudba.

Aká bola najvtipnejšia príhoda, ktorú ste počas svojej práce DJ zažili? Niečo, na čom sa vždy s chuti zasmejete, keď vám to príde na um..

Jedna z mojich vtipných príhod sa odohrala počas istej dedinskej diskotéky. Počas slaďákov som si odskočil von zapáliť. Vonku bola tma, ale ja som začul rozhovor dvoch dievčat. Kto dnes hrá disku? Pýta sa prvá. Neviem nejaký Lehocký, vraví druhá. A ako hrá? Celkom dobre ale DJ Čuky je lepší! :)

Foto: DJ Čuky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM