Webnoviny - Rôzne

Deň, ktorý navždy poznačil Ameriku

Dnes si nielen americký národ ale takmer celý svet pripomína 10. výročie teroristických útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagon vo Washingtone. Do mrakodrapov WTC, symbolu amerického obchodu, vrazili 11. septembra 2001 dve

11. september očami slovenských novinárov (WEBNOVINY) – „V čase, keď sa spravodajsky zaujímavé dianie začína pomaly upokojovať, niekto vbehol do mojej kancelárie s tým, že v New Yorku narazilo do mrakodrapu lietadlo,“ povedal Ivan Sámel, v čase útokov šéfredaktor agentúry SITA.

//„Prvé správy boli strohé a bolo akurát jasné, že sa stalo veľké nešťastie, a pre nás ako tlačovú agentúru a špeciálne zahraničnú redakciu sa začína zaberák.“ //V tej chvíli každý uvažoval iba o tom, že je to nehoda, zlyhanie techniky alebo ľudí. Len o pár minút neskôr po náraze lietadla do druhej veže WTC bolo jasné, že ide o oveľa viac.

//„Dobre si spomínam na ten mrazivý pocit, že takéto šialenstvo sa zrodilo v niekoho hlave. V agentúre SITA sa postupne do diania zapájali aj ďalšie redakcie, v prvom rade domáca, pretože okrem prirodzených reakcií na udalosť z rôznych strán, sme mali záujem aj o prvé informácie o bezpečnostných opatreniach u nás. Keďže útok smeroval na WTC ako centrum najdôležitejšej ekonomiky sveta, množstvo reakcií zaznamenávala aj ekonomická redakcia.“ //Už vtedy ale bolo jasné, že tento horúci spravodajský deň je len predzvesťou, pretože takýto útok na civilný svet nemôže zostať bez odozvy.

Daniela Jancová, v tom čase redaktorka domácej redakcie SITA, si 11. september 2001 pamätá ako slnečný, pracovne nenáročný deň. „Išla som na úrad vlády na tlačovú konferenciu s podpredsedom vlády Pálom Csákym, vtom sa niekto opýtal na jeho reakciu na náraz lietadla do dvojičiek, stále sa zdalo, že to bola tragická nehoda pilota malého lietadla. Keď som prišla do redakcie, bolo jasné, že sa stalo niečo, čo sa týka všetkých. Do dvojičiek narazilo druhé lietadlo, potom do Pentagonu. V redakcii bolo ticho, všetci pozerali na obrazovky. Vyšla som von, počasie sa úplne zmenilo, ticho, mraky, zlý pocit z konca nášho sveta."

Helga Dingová, vedúca redakcie Euroservis na službu z 11. septembra 2001, ktorá sa pretiahla do ranných hodín nasledujúceho dňa, „určite s Ľubkou Lelovičovou nikdy nezabudneme. Mali sme pred sebou len niekoľko hodín služby, keď ktosi vtrhol do miestnosti, že do budovy newyorských dvojičiek narazilo lietadlo. Začali sme horúčkovito písať, sledovali sme reportérov CNN a snažili sme sa z ich spravodajstva vytvoriť obraz o situácii. Pomocou bola pre nás aj TA3, ktorá okolo 17.00 začala predčasne vysielať, moderovala Martina Mašková. Zahraničné spravodajstvo sa už z Euroservisu vlastne nevytratilo. Prišli udalosti v Afganistane, Iraku…a potom nás prijali do EÚ a my sme sa zmenili na zahraničnú redakciu.“

Ľube Lelovičovej, redaktorke Euroservisu zostal 11. september 2001 odfotogra­fovaný v pamäti. „Mala som službu od tretej, asi o pol sme boli s Dankou Jancovou pri Univerzitnej knižnici a presúvali sme sa do SITY. Keď sme prišli, prvé lietadlo už vrazilo do veže. Najprv sme si mysleli, obrovské nešťatie. Pred našimi očami, už sme mali zapnuté CNN, však vrazilo do ďalšej veže druhé lietadlo. Boli sme šokovaní a zmrazení. S Helgou sme začali písať zo svetových agentúr, čo sme zachytili zo CNN. Len sme si kričali, robím toto, ja toto. Neviem, čo sa dialo za mojím chrbtom, úplne som sa odizolovala. Písali sme a písali. Tiekli mi pritom slzy, bol to veľký tlak. Spomínam si na moderátorku CNN, ktorá útoky v uliciach pokrývala, a pritom plakala. Do pošty začali prichádzať e-maily od ľudí, ktorí stihli vybehnúť z veží WTC, ich známych, bolo toho veľa, posielali sme výpovede aj do iných redakcií. S Helgou sme robili asi do tretej ráno, potom nás vystriedali, prišla Katka Horváthová. Nemôžem zabudnúť na ľudí, ktorí z WTC z tej obrovskej výšky vyskočili, na jednu konkrétne, dvojicu muža a ženy, ktorí padali držiac sa za ruky.“

Chronológia 11. septembra 2001: 8:46 – Lietadlo spoločnosti American Airlines vrazilo do severnej 110 poschodovej veže WTC v New Yorku. Boeing 757 mal letieť z Bostonu do Los Angeles. Úrady zo začiatku predpokladali, že ide o nehodu.

9:03 – Do južnej, tiež 110-poschodovej veže WTC vrazilo lietadlo spoločnosti United Airlines, Boeing 757, ktorý mal letieť z Bostonu do Los Angeles. Začalo byť jasné, že nejde o nehodu. 9:30 – Americký prezident George W. Bush, ktorý bol na návšteve školy na Floride, prehovoril v priamom prenose k Američanom: “Je to pre nás národná tragédia. Dve lietadlá vleteli do WTC. Ide jednoznačne o teroristický útok na našu krajinu,” uviedol.

9:40 – Federálny letecký úrad po prvýkrát v histórii USA zastavil všetky civilné lety a všetky stroje, ktoré boli vo vzduchu, museli okamžite pristáť na najbližšom letisku.

9:43 – Lietadlo spoločnosti American Airlines Boeing 757 na linke Washington – Los Angeles vrazilo do Pentagonu, časť budovy sa ocitla v plameňoch.

9:45 – Evakuovali Biely dom.

10:05 – Padla južná veža WTC.

10:10 – Unesené lietadlo spoločnosti United Airlines, ktoré smerovalo z New Jersey do San Francisca, havarovalo neďaleko Pittsburghu, zrútila sa časť Pentagonu.

10:28 – Padla severná veža WTC.

16:20 – Zastavili sa všetky finančné operácie na amerických trhoch.

17:20 – Zrútila sa 47-poschodová budova 7 patriaca k WTC.

21:00 – Zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady

youtube.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM