Viktória Botošová Správy

Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérkou okresu!

Sobotné referendum je za nami. Kvôli nízkej účasti však bolo neúspešné. Krátko po hlasovaní sa zo všetkých strán na nás začali hrnúť všakovaké výsledky. Jedna dedinka v návale čísiel z nášho okresu však zaujala.

Ilustračný obrázok k článku Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérkou okresu!
Zdroj: Dnes24.sk

Referendum o rodine je pre nízku účasť neplatné. Aby to bolo naopak, muselo by mať viac než 50-percentnú účasť. K päťdesiatke sa však nevyšplhala a v mnohých krajoch či okresoch od nej bola aj poriadne ďaleko.

Účasť v Nitrianskom kraji bola výrazne nižšia než celoštátny priemer. V kraji prišlo odovzdať svoj hlas len 16,65% oprávnených voličov. V Nových Zámkoch sa v sobotu k urnám vydalo 10,34% voličov. Viac čítajte TU. V novozámockom okrese sa ale našla aj neveľká dedinka, kde sa do všeľudového hlasovania zapojila väčšina voličov. Kmeťovo sa – na rozdiel od celoslovenskej účasti – cez päťdesiatku prehuplo. Odovzdať svoj hlas prišlo 398 zo 746 oprávnených voličov, čo je 53,35% účasť.

Podľa slov starostu Pavla Tomana, ho takáto účasť v obci prekvapila, nakoľko očakával ešte vyššiu. “ Som presvedčený, že v tejto obci, čo sa týka ochrany rodiny a sexuálnej výchovy je viac tých, ktorí sú za ochranu rodiny, ako bolo výsledkom referenda, len problém bol v tom, že človeku sa ťažko odtŕha od televízora," vysvetľuje.

Týždeň pred voľbami sa podľa jeho slov konala aj akcia v obecnom kostolíku akcia živá reťaz modlitbová. „ Od 15.hod 1.februára až do 17.hod. 2.februára, bol v vkuse niekto v kostolíku a modlili sa za to, aby bolo referendum úspešné. No nevyšlo, to, ale u nás úspešné bolo,“ hovorí starosta Toman na viac ako päťdesiat percentnú účasť voličov.

„Tí, čo boli presvedčení išli voliť preto, že je to správne. Tí, čo nešli voliť, sa nezúčastnili referenda, pretože by boli leniví, alebo že by boli proti ochrane rodiny. To určite nie,“ konštatuje starosta a hneď aj uvádza dôvod. Ako hodnotí, z dôvodu pekného počasia, využili občania obce Kmeťovo deň na prácu okolo svojich príbytkov. „Ľudia išli skôr do vinohradu strihať, alebo robiť do záhrad. A tým čo sa nechcelo, tým sa jednoducho nechcelo,“ dodáva o zvyšku občanov, ktorí sa k urnám v sobotu nedostavili.

Foto: Oslavy 800 rokov 1. písomnej zmienky o Kmeťove (2014)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM