Anton Hrachovský Správy Samospráva

Ďalšie priestory pre bezdomovcov: Nocľaháreň v Zámkoch zvýšila svoju kapacitu

Zariadenie pre ubytovanie ľudí bez domova v Nových Zámkoch hlásilo dlhodobo plný stav. Mesto sa preto rozhodlo otvoriť brány nocľahárne viacerým ľuďom v núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie priestory pre bezdomovcov: Nocľaháreň v Zámkoch zvýšila svoju kapacitu
Zdroj: TASR

Niekto sa zo zimy teší, pre iného však môže spôsobiť existenčné problémy. Platí to hlavne pre bezdomovcov, ktorí žijú aj v našom meste. To zabezpečuje prevádzku nocľahárne pre bezdomovcov na Považskej ulici 24 počas zimných mesiacov, od novembra do marca, denne od 19:00 do 7:00. V prípade potreby je nocľaháreň otvorená aj počas roka.

Zvýšená kapacita nocľahárne

Keďže bolo toto mestské zariadenie pravidelne vyťažené na 100 %, pristúpilo mesto k ďalšiemu rozšíreniu kapacity. Možnosť prespať v nocľahárni tak majú ďalší štyria ľudia bez domova. Mesto na tento krok vyčlenilo z rozpočtu sumu 22-tisíc eur.

„Občania v nepriaznivej sociálnej situácii majú k dispozícii jednu unimo bunku so sociálnym zariadením a tri ubytovacie kontajnery. Počet ubytovacích miest sa zvýšil z pôvodných 8 na 12 miest,“ prezradila hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

Poskytované služby

Nocľaháreň je nízkoprahového charakteru, čiže na jej poskytnutie nie je potrebné uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby a je poskytovaná bezplatne. Ľudia bez domova v nej môžu využiť nasledovné služby:

  • ubytovanie poskytnutím prístrešia na účel prenocovania
  • sociálne poradenstvo
  • nevyhnutné ošatenie a obuv (zabezpečované v rámci terénnej sociálnej služby krízovej intervencie)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM