Palic Palic Rôzne

Dajte bacha na alkohol: Z vody už nemusíte vyjsť!

Do vody nechoďte, nikdy keď ste požili alkoholické nápoje. Zo 124 vlaňajších policajných hlásení zistila pitva alkohol až u 45 utopených. Alkohol znižuje výkonnosť aj toho najlepšieho plavca.

Stačí sa pozrieť na posledné štatistiky: v roku 2010 sa pod vplyvom alkoholu utopila takmer polovica ľudí, rok predtým zhruba tretina. Zo 124 vlaňajších policajných hlásení zistila pitva alkohol až u 45 utopených. V roku 1991, keď boli na Slovensku extrémne teploty, sa na Slovensku utopilo 189 ľudí.

Konzumovať alkohol v horúčavách je nebezpečné z viacerých dôvodov. Jednak je močopudný, v dôsledku čoho dochádza v organizme k strate tekutín a tiež spôsobuje rozširovanie ciev. Tým sa znižuje tlak krvi, krv sa zahusťuje a slabšie sa okysličuje mozog. Alkohol zároveň zvyšuje metabolizmus a produkciu tepla v organizme a znižuje prah citlivosti človeka na smäd.

Človek, keď si vypije, si myslí, že dokáže všetko, alkohol mu znižuje sebareflexiu a strach, je často bez zábran. Opití plavci oveľa viac riskujú, rýchlejšie sa vyčerpajú, často zle odhadnú svoje schopnosti a nezriedka sa púšťajú aj do riskantných stávok.“

Prudké ochladenie rozhorúčeného organizmu zas nemusí vydržať srdce. Keďže povrchové cievy v tele sa zúžia a zmenší sa kapacita cievneho riečiska, nastane prudký pokles tlaku, čo môže spôsobiť zlyhanie srdca.Ak sa k tomu pridružia aj srdcovo-cievne choroby, tropické horúčavy a extrémne schladenie organizmu pri skoku do vody, kríza je na svete.

Časté sú tiež pikniky v prírode v podobe varenia guláša, opekania či grilovania, no skok do vody s plným žalúdkom sa môže stať pre gurmánov osudným. V žalúdku sa totiž sústredí väčšie množstvo krvi, ktorá môže v prípade núdze chýbať v životne dôležitých orgánoch.

Ak niekde aj sú záchranári, zväčša nedokážu pokryť celú vodnú plochu s narážajú aj na nedostatok kompetencií. Nemôžu napríklad vykázať z vody opitých. Preto je lepšie sa alkoholickým nápojom v teplých dňoch vyhýbať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM