Anton Hrachovský Hokej

Cíger oznámil konečnú nomináciu: Na šampionáte premiérovo i rodák zo Zámkov

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger zoberie na svetový šampionát do Kolína nad Rýnom a Paríža až deväť nováčikov. Medzi nimi i rodáka z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Cíger oznámil konečnú nomináciu: Na šampionáte premiérovo i rodák zo Zámkov
Zdroj: TASR

Nepodarilo sa to však obrancovi Lukášovi Kozákovi (MHC Martin) a útočníkom Martinovi Bakošovi (Červená hviezda Kchun-lun) a Patrikovi Lušňákovi (HKM Zvolen), ktorý reprezentačný tím opúšťajú tesne pred štartom MS.

Cíger (na snímke vľavo) povolal na utorňajší zraz 28 hráčov z pôvodne 35-člennej širšej nominácie. S mužstvom sa už nepripravovali brankár Patrik Rybár, obranca Ján Brejčák a útočníci Michael Vandas, Miroslav Preisinger, Radoslav Macík a Marek Hovorka. Na zraze chýbal aj zadák Ivan Švarný, ktorý pre chorobu vynechal aj dvojzápas Euro Hockey Challenge v Nórsku a bral antibiotiká. Choroba ho tak vyradila aj z účasti na šampionáte.

„Chcem sa ospravedlniť, že to tak dlho trvalo, ale nechceli sme sa unáhliť. Malo to svoj dôvod, mali sme ešte pár otáznikov, navyše v Bratislave sme mali dvoch hráčov so zdravotnými problémami. Švarný nakoniec dopadol tak, že berie antibiotiká a nemôže ísť. Libor Hudáček našťastie môže,“ povedal Cíger.

Novozámčan premiérovo na šampionáte

Atmosféru majstrovstiev sveta si po prvýkrát vyskúšajú obrancovia Martin Gernát, Michal Čajkovský, Peter Trška, Eduard Šedivý a útočníci Andrej Kudrna, Lukáš Cingel, Jakub Suja, Tomáš Zigo a Tomáš Matoušek. Cíger priznal, že novicov je dosť veľa, ale prinútila ho k tomu situácia. „My sa pozeráme na ich výkonnosť a veľmi na výber nie je. Ak by sme mali hráčov, tak by sme to zvažovali, ale vyberali sme z toho, čo máme a dali sme im šancu. Pokiaľ títo chlapci nezískajú skúsenosti a nevyskúšajú si to, tak sa ide ťažko ďalej.“

Medzi hráčmi, ktorí pocestujú na MS sa nachádza i rodák z Nových Zámkov a aktuálne hráč Sparty Praha Andrej Kudrna (na snímke vpravo), pre ktorého to bude premiéra na svetovom šampionáte. Podľa Zdena Cígera by mohol nastupovať v treťom útoku.

Cíger má jasno zatiaľ v dvoch útokoch, tretí má takmer hotový. O produktivitu by sa mali starať najmä prvé dva útoky v zložení Skokan, Hudáček, Dravecký a Haščák, Bližňák, Miklík. „To by boli prvé dva, chceme z nich zložiť aj presilovky, budeme sa tomu intenzívne venovať už od zajtra. Sme radi, že sa uzdravil Libor, ktorý hral posledné zápasy veľmi dobre, vie rozdať puky, bude hrať centra. Verím, že sa ten útok skvalitní,“ povedal. V treťom útoku by sa mal k dvojici Cingel, Kudrna pridať pravdepodobne Hrnka, o štvrtej päťke musí hlavný tréner ešte premýšľať. Rovnako nie je zatiaľ jasná ani brankárska jednotka. Kapitán bude Vladimír Dravecký, mená jeho asistentov prezradí kouč až v dejisku šampionátu.

Cíger nechcel príliš hovoriť o konkrétnych cieľoch, najdôležitejší podľa neho bude dobrý vstup do turnaja. „Som športovec a chcem čo najlepšie výsledky, ale my sa musíme sústrediť na prvý zápas. Vždy je dôležité začať majstrovstvá víťazstvom a potom ideme ďalej. Výhry sú dôležité pre psychiku a pohodu hráčov. Musíme ísť postupne, ale ideálne by bolo, aby sme vstúpili do turnaja úspešne.“

Slováci odohrali v záverečnej príprave osem stretnutí, z ktorých päť vyhrali a v troch ťahali za kratší koniec. Zdolali Dánov aj Nórov v oboch zápasoch, získali aj cenný skalp Fínov. V seriáli Euro Hockey Challenge obsadili štvrté miesto.

Káder SR na MS v Kolíne nad Rýnom a Paríži:

brankári: Július Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Ján Laco (Piráti Chomutov, ČR), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov, ČR)

obrancovia: Michal Sersen (Slovan Bratislava Rus./KHL), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Eduard Šedivý (HC Košice), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Adam Jánošík (Bíli Tygři Liberec, ČR), Peter Trška (Kometa Brno, ČR)

útočníci: Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Michel Miklík (JYP Jyväskylä, Fín.), Marcel Haščák (HC Kometa Brno, ČR), Mário Bližňák (HC Bílí Tygři Liberec, ČR), Dávid Skokan (Piráti Chomutov, ČR), Andrej Šťastný (HC Slovan Bratislava/HK Dukla Trenčín), Pavol Skalický (Slovan Bratislava, Rus./KHL), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha, ČR), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR), Jakub Suja (HC Košice), Tomáš Hrnka (HC Škoda Plzeň, ČR), Tomáš Zigo (HC Slovan Bratislava, Rus./KHL), Tomáš Matoušek (HC'05 Banská Bystrica)

realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Július Šupler (asistent trénera), Rastislav Ladecký (výstrojový manažér), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Ľuboš Ondrejka (masér), MUDr. Milan Petro (lekár), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Roman Ulehla (team manažér)

Na snímke dole Andrej Kudrna oslavuje gól, vľavo jeho spoluhráč Martin Bakoš v prípravnom zápase pred MS 2017 v rámci Euro Hockey Challenge Slovensko – Švajčiarsko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM