Anton Hrachovský Rôzne

Chystá sa nový systém pohotovostí: Na zozname vybraných miest sú aj Nové Zámky

Od roku 2018 by mal začať na Slovensku fungovať nový systém pohotovostnej zdravotnej starostlivosti. Kde budú ambulancie iba pre dospelých a kde aj pre deti? Medzi vybranými mestami sú aj Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa nový systém pohotovostí: Na zozname vybraných miest sú aj Nové Zámky
Zdroj: TASR

V súčasnosti je na Slovensku 95 pohotovostí pre dospelých a 73 pre deti a dorast. To sa však zmení. Nový systém ambulantných pohotovostí by mal podľa ministerstva zdravotníctva fungovať v praxi od apríla budúceho roka. Zatiaľ ide iba o návrh, musí ho ešte schváliť vláda i parlament. Vládne rokovanie je naplánované počas marca, parlamentné o mesiac neskôr.

Zmeny v otváracích hodinách i cenách

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker navrhuje stanoviť pevnú sieť, ostatná časť by sa ponechala ako doplnková s možnosťou kratšej prevádzky. Názory ministerstva a zástupcov malých a stredných nemocníc sa však líšia. Nemocnice chcú, aby doplnkové ambulantné pohotovosti fungovali do polnoci, ministerstvo navrhuje, že to má byť do 22.00. K zhode nedošlo ani v otázke garantovanej mzdy lekárov na pohotovostiach. Asociácia nemocníc Slovenska žiada, aby garanciu dostali aj lekári slúžiaci na urgentných príjmoch.

„Cieľom zmeny v oblasti pohotovostí je efektívne zabezpečená dostupná pohotovostná služba, ako ambulantná, tak aj ústavná,“ vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Podľa jeho slov v súčasnosti mnohí pacienti nerozlišujú medzi urgentnými príjmami nemocníc a pohotovostnými ambulanciami všeobecných lekárov. Aj s menej závažnými problémami najmä vo väčších mestách navštevujú urgentné príjmy nemocníc.

Zmeny by sa mali dotknúť nielen ordinačných hodín a geografického umiestnenia, ale aj cien. Podľa návrhu má byť poplatok za ambulantnú pohotovosť 2 eurá a poplatok za ústavnú pohotovosť 10 eur.

V plánoch sú aj Nové Zámky

Pevná sieť ambulancií by mala byť denne otvorená od 16:00 do 7:00 nasledujúceho dňa a počas dní pracovného pokoja nepretržite. Ten, kto bude zabezpečovať pevnú pohotovostnú službu, bude môcť podľa návrhu poskytovať aj doplnkovú ambulantnú službu – v čase od 16:00 do 22:00, nepretržite najviac štyri hodiny – bude záležať od potrieb a dopytu z regiónov.

Podľa návrhu ministerstva by mali mať Nové Zámky ako jediné v našom okrese zastúpenie medzi povinnými pohotovosťami pre dospelých, v prípade povinnej pohotovosti pre deti by mala byť pohotovosť aj v Štúrove. Okrem Zámkov budú podľa návrhu pohotovosti ešte v ďalších 48 (pre dospelých), resp. 44 (pre deti) mestách Slovenska, geograficky najbližšie v Komárne, Nitre a Galante.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM