Viktória Botošová Rôzne Rôzne

Chrípka je nám stále v pätách: Recepty od Novozámčanov, ktoré vás postavia na nohy i zahrejú

Ani sme sa nenazdali a už tu máme december. Počas chladných dní, by sme najradšej zostali celý deň v posteli. To však nie je vždy možné, preto sa nám nevyhnú ani chrípky, či prechladnutia. Ako s nimi bojujú Novozámčania? Prečítajte si zdravé recepty, ktoré vás postavia

Ilustračný obrázok k článku Chrípka je nám stále v pätách: Recepty od Novozámčanov, ktoré vás postavia na nohy i zahrejú
Zdroj: TASR

Poznajú to iste mnohí z vás. Cítite sa slabo a zdá sa vám, že niečo na vás lezie. Nie vždy musia byť nevyhnute len tabletky tým pravým riešením. Možností je hneď niekoľko. Čítajte tie najzaujímavejšie!

Bylinkami proti chrípke

Na začínajúcu chrípku vraj pomôže čaj s dvomi lyžicami bazového kvetu a šípok, jednou lyžicou medovky a materinej dúšky. „Ja si bazu, medovku aj šípky zbieram a suším doma sama. Všetky bylinky potom len zalejem vriacou vodou a nechám vylúhovať 15 minút,“ opisuje Tatiana. Do čaju radí ešte pridať čerstvú pomarančovú šťavu.

Pre silnejšie nátury

Páni určite ocenia túto liečbu tzv. medvedím mliekom. „Ide o nápoj pripravený z horúceho mlieka, medu a pohára rumu,“ vysvetľuje Tono. Dutiny vraj prečistí aj kúpeľ zo slivovice. „Do horúcej vane prilejte dva štamperlíky slivovice a kúpte sa dvadsať minút,“ pokračuje a doplnil, že vdychovaním výparov sa dýchanie zlepší.

Drevorubačský čaj je podľa neho výborný na potlačenie nachladnutia. „Do veľkej šálky vyžmýkam šťavu z jedného citróna, pridám lyžičku medu, štamperlík slivovice a dolejem horúcim čiernym čajom,“ aj týmto tipom nás to tretice dostal.

Zázvor na rôzne spôsoby

Zázvor, alebo Ďumbier pochádza z Číny, no v Slovenskej kuchyni sa udomácnil už dávno. Rovnako dlho sa tradujú aj jeho liečivé účinky. Podľa Novozámčanky Danky si klasický čaj zo zázvoru pripravíte jednoducho. „Surový zázvor nastrúham jednu čajovú lyžičku zalejem vriacou vodou. Potom už len pridám citrón,“ rýchlo a jednoducho je tak silný čaj proti chrípke hotový.

Magda pije čaj bežne ako prevenciu. „Každý rok bývam pravidelne chorá. Minulú zimu som si ho však pripravila do fľaštičiek a pila pravidelne. Neuveríte, ale naozaj som neostala chorá.“ Netradičný pečený čaj objavila na internete a recept nám posunula. Potrebujete 2 kg ovocia (pomaranč, jablko, čerešne, atď..je na vás akého), 1–2 ks zázvoru, 1 kg kryštálový cukor, 1 balíček celej škorice, 1 ks citrónu, 1 ks badiánu, 5 ks klinčekov.

Očistené a pokrájané ovocie dáme na plech posypeme cukrom pridáme škoricu, badián, klinčeky, pomiešame a dáme do vyhriatej rúry na 30 minút. Pečieme pri teplote 150°C. „Vyberieme, premiešame, dáme do menších zaváracích pohárov a sterilizujeme na 100°C, odstavíme,“ hovorí. Ak sa takto pripravíte na zimu príprava chutného a zdravého čajíka bude rýchla. „Do pohára dáme 2–3 lyžičky podľa chuti a zalejeme vriacou vodou,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM