Viktória Botošová Kultúra

Cezhraničný projekt stopku nedostal: O protitureckých bojoch tento rok ešte budeme počuť

Mesto bude pokračovať v cezhraničnom projekte ochrany protitureckých pevností. Pozrite sa, čím bude tento rok odlišný.

Ilustračný obrázok k článku Cezhraničný projekt stopku nedostal: O protitureckých bojoch tento rok ešte budeme počuť
Foto: Viktória Botošová

Mesto Nové Zámky bude aj v tomto roku pokračovať v cezhraničnom projekte s názvom Na ochranu protitureckých pevností. Jeho súčasťou sú rôzne historické a kultúrne podujatia a výchovné aktivity. Radnica ich spoločne s partnerským maďarským mestom Tata začala organizovať ešte v priebehu minulého roka. Projekt bol finančne podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a obe mestá naň získali celkovo 148 610 eur.

Partnerstvo pokračuje, bude aj výstava

V realizácii spoločných aktivít chcú partneri pokračovať aj v tomto roku. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch už tento zámer na svojom januárovom rokovaní odsúhlasili. Po vlaňajších Novozámockých hradných hrách chce radnica v rámci projektu tento rok zabezpečiť prípravu interaktívnej výstavy s názvom História regiónu a mesta Nové Zámky.

Sprístupnenie už v júni

Do organizácie podujatia sa majú zapojiť žiaci a učitelia základných škôl. „V spolupráci so školami v meste Tata sa v rámci kvízov a tvorivých dielní vytvárajú prezentačné materiály s danou historickou tematikou. Inštaláciu výstavy a jej sprístupnenie pre širokú verejnosť plánujeme zrealizovať v suterénnych priestoroch budovy Mestského úradu v Nových Zámkoch v termíne do 30. júna 2015,“ uviedol viceprimátor Lukáš Štefánik.

Podľa slov Nikolety Záležákovej z Odboru regionálneho rozvoja a školstva na mestskom úrade majú Nové Zámky i maďarské mesto Tata k spolupráci veľmi blízko práve vďaka spoločnej histórii počas protitureckých vojen.„Obe mestá v tomto období zohrávali strategickú úlohu. Myšlienka nadviazať spoluprácu vzišla zo všeobecného uvedomenia si týchto spoločných kultúrnych hodnôt. V línii historických skutočností má projekt spájať a rozširovať tradičné kultúrne podujatia oboch miest, aby čo najviac ľudí navštívilo spoločne pripravované cezhraničné prezentácie, zúčastňovalo sa na obľúbených kultúrnych a spoločenských programoch a posilňovala sa tak vzájomná cezhraničná spolupráca,“ dodala Záležáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM