Anton Hrachovský Samospráva

Cesta k lekárovi bude o niečo ľahšia: Radnica v Zámkoch spustila sociálny taxík

Sociálne služby v Nových Zámkoch rozšírila jedna nová. Ľudia, ktorých pri pohybe obmedzuje zdravotný stav, budú mať prepravu o niečo jednoduchšiu.

Ilustračný obrázok k článku Cesta k lekárovi bude o niečo ľahšia: Radnica v Zámkoch spustila sociálny taxík
Zdroj: TASR

Od marca ponúka mesto Nové Zámky novú sociálnu službu – sociálny taxík. Ide o prepravnú službu pre ľudí, ktorí sú odkázaní na individuálnu prepravu z dôvodu zdravotných problémov.

Pre koho je sociálny taxík?

Mesto poskytuje službu za mierny poplatok v pracovných dňoch – v pondelok až štvrtok to bude od 07:00 do 15:00 a v piatok od 07:00 do 13:00. Poskytovať ju bude osobám odkázaným na prepravu osobným autom a to na základe posudku vydaného príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Rovnako môžu službu využiť aj osoby s nepriaznivým zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu po rovine alebo po schodoch a obmedzenou schopnosťou orientácie.

„Predpokladáme, že väčšinu klientov sociálneho taxíka budú tvoriť seniori. Keďže v tomto období sa konajú výročné schôdze organizácií združujúcich seniorov a ľudí so zdravotným znevýhodnením, priamo tam budeme ľudí informovať o najnovšej službe aj spôsobe, ako ju využívať,“ povedala Denisa Felixová, vedúca odboru sociálnych vecí, školstva a kultúry na Mestskom úrade v rozhovore pre mestské noviny Castrum Novum, kde sa môžu záujemcovia dozvedieť podrobné podmienky využitia služby.

V prípade predplateného balíčka (10 jázd) bude cena 50 centov za jazdu. V prípade jednorazového využitia sociálneho taxíka bude cena za jazdu 70 centov. Ak využijú službu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázané na sprievod, tak sprievod poplatok za prepravu platiť nebude.

Na lízing dalo mesto vyrobiť špeciálne upravené vozidlo. Vedľa vodiča je otočné sedadlo pre nastupovanie osôb so zníženou pohyblivosťou, v zadnom priestore auta možno prepraviť mechanický alebo elektrický invalidný vozík.

Ako na to?

Službu si treba objednať na mestskom úrade minimálne 24 hodín vopred. V prípade ak bude voľná, bude možné poskytnúť prepravu aj v deň objednávky. „Primárne má taxík slúžiť na dopravu k lekárom, do nemocnice alebo na klubové aktivity seniorov. Takéto termíny klienti väčšinou poznajú aj niekoľko týždňov vopred a môžu si teda sociálny taxík objednať v dostatočnom predstihu. Služby sociálneho taxíka nie sú viazané len na jediný účel, určite však budeme uprednostňovať dopravu našich zdravotne znevýhodnených občanov do zdravotníckych zariadení,“ dodala Denisa Felixová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM