Peter Handzuš Kultúra

Centrá voľného času budú mať v mnohých mestách týždeň rôznych aktivít

V pondelok 16. mája sa začne Týždeň aktivít centier voľného času (CVČ), ktorý potrvá do 20. mája. Koná sa v rámci Európskeho týždňa mládeže a ním chcú CVČ ukázať, že sú k dispozícii pre všetky deti i mladých ľudí.

„Zámerom Týždňa je upriamiť pozornosť na aktívnu prácu s deťmi a mládežou. Vyzdvihnúť poslanie CVČ a urobiť maximum preto, aby sa tieto zariadenia nedostali na perifériu záujmu štátu a obce,“ zdôvodnila pre TASR predsedníčka Asociácie CVČ Slovenskej republiky Marta Hanečáková.

Podľa nej sa do kampane zapojí 45 z 87 CVČ združených v asociácii. Okrem Týždňa otvorených dverí a prezentácií záujmových útvarov pripravujú rôzne aktivity pre deti, mládež i verejnosť. Budú to podujatia v atletike, stolnom tenise, na kolieskových korčuliach a v iných športoch. Divadelné predstavenia, tanečné a spevácke súťaže, v keramickej tvorbe a fotografické výstavy.

V programe sú aj prednášky na témy Deti a paragrafy, Na bicykli bezpečne, protidrogové a iné preventívne programy. Tiež diskusné fóra – Rodičia a my, Odpad a jeho využitie alebo Civilizačné choroby. Nebudú chýbať tvorivé dielne pre rodičov, stretnutia mládežníckych parlamentov Mladí mestu – mesto mladým zamerané na diskusie s mestskými poslancami. Podujatia vyvrcholia v záverečný deň o 14. hodine zasadením Stromu nádeje. „Mal by predstavovať symbol zlepšenia spolupráce, komunikácie a odstránenie prekážok, ktoré komplikujú jestvovanie centier na miestnych a regionálnych úrovniach,“ dodala Hanečáková.

Do aktívnej kampane sa zapojili CVČ v mestách Trnava, Dolný Kubín, Bojnice, Handlová, Nitra, Šaľa, Gelnica, Trenčín, Piešťany, Svit, Stará Ľubovňa, Spišská Stará Ves, Medzilaborce, Prešov, Vranov, Humenné, Snina, Sobrance, Rožňava, Ilava, Varín, Sládkovičovo, Nové Zámky, Nová Dubnica, Čadca, Banská Bystrica, Veľké Zálužie, Ružomberok, Púchov, Snina, Košice a ďalšie.

Asociácia CVČ SR je občianske združenie. Presadzuje záujmy centier, rozvíja ich vzájomnú spoluprácu a ďalších subjektov v oblasti výchovy a vzdelávania. Podporuje všetky formy zovšeobecňovania skúsenosti CVČ z oblasti výchovy a vzdelávacích aktivít vo voľnom čase. Zastupuje svojich členov vo vzťahu k štátnym a samosprávnym orgánom. Spolupracuje pri tvorbe metodických materiálov s ďalšími záujmovými a profesijnými združeniami pedagogických a iných zamestnancov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM