Anton Hrachovský Rôzne Správy

Celonárodná súťaž v čapovaní piva: Víťazom je študent z Nových Zámkov, FOTO

Najlepšie poznatky o zlatom moku majú študenti novozámockej strednej školy. Potvrdila to celoslovenská súťaž, ktorá sa konala práve v tomto meste.

Ilustračný obrázok k článku Celonárodná súťaž v čapovaní piva: Víťazom je študent z Nových Zámkov, FOTO
Foto: Anton Hrachovský

V dňoch 28.-29. marca 2017 sa na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch uskutočnila celoslovenská súťaž pre študentov v znalostiach o pive s názvom ´Xpert v umení čapovať´. Súťaže sa na pôde školy aj hurbanovského pivovaru zúčastnilo spolu 33 študentov zo 17 škôl. Po dvoch dňoch preverovania vedomostí a zručností mladých odborníkov vybrala porota tých najlepších.

Odborným garantom a podporovateľom súťaže je spoločnosť Heineken Slovensko. Tá v minulom roku pripravila vzdelávací program o pive spojený so súťažou pre SOŠ v Nových Zámkoch. V tomto roku ho rozšírila pre študentov gastronomických odborov z celého Slovenska.

Víťaz i tretie miesto pre Nové Zámky

Do súťaže sa prihlásilo spolu sedemnásť škôl. Po jednej z Nových Zámkov, Banskej Štiavnice, Bratislavy, Zvolena, Prievidze, Levíc, Piešťan, Trenčína, Topoľčian, Skalice, Martina, Komárna, dve z Rimavskej Soboty a Trnavy. Odbornú porotu tvorili dvaja zástupcovia spoločnosti Heineken Slovensko Monika Kottmanová a obchodný sládok Karol France, ďalej Viera Žatkovičová zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a ako zástupca Horeca sektoru Henrieta Kučerová z reštaurácie Rustica v Patinciach.

Nové Zámky získali na súťaži až dve ´pódiové´ umiestnenia – na treťom mieste skončila Martina Ďurkovská a celkovým víťazom sa stal Miroslav Szabó. Obaja sú študentmi SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.

V prvom kole sa predstavili všetci súťažiaci. Z neho postúpili do finále štyria najlepší, ktorí si zmerali sily vo finálovej disciplíne – čapovaní rezaného piva. „Odborná porota napokon usúdila, že tohtoročným víťazom súťaže je Miroslav Szabó z SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky. Na druhom mieste sa umiestnila Zuzana Karabová z SOŠ obchodu a služieb v Trnave, a na treťom mieste skončila Martina Ďurkovská z SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Týmto im srdečne blahoželáme,“ povedal Rudolf Mišák, riaditeľ školy SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch a dodal: „Táto súťaž je jedinečným spojením úsilia profesionálov pomôcť mladej generácii odborníkov v gastronómii dosiahnuť kvalitné zručnosti pre budúcu prax. Pre študentov sú však zároveň takéto podujatia obrovskou motiváciou do ďalšieho štúdia a práce. Ďakujem všetkým, ktorí sa na súťaži podieľali.“

Príprava pre budúcich profesionálov

Cieľom súťaže je vzdelávať budúcich profesionálov v gastronómii o pive, jeho histórii, správnej starostlivosti o pivo na prevádzke, až po jeho správne čapovanie a podávanie. Jej súčasťou bolo preverenie praktických zručností študentov v narážaní sudov, preplachu pivných trubiek, čapovaní a podávaní čapovaného piva hosťovi. Študenti mali unikátnu možnosť odborného výkladu a prezentácie správneho párovania piva s jedlom samotným obchodným sládkom Karolom Francem a šéfkuchárom Lacim Hornáčkom priamo v hurbanovskom pivovare.

Ako to vyzeralo na finálovej súťaži na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Súťaž v poznatkoch o pive v Nových Zámkoch XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ
15
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM