Palic Palic Rôzne

Časť Františkánskeho kláštora bude sprístupnená pre verejnosť

V sobotu, 28. júla, počas Porciunkuly, si budú môcť návštevníci zdarma prehliadnuť dvor tejto kultúrnej pamiatky, kostol a kryptu pod kláštorom. K dispozícii sú sprievodcovia...

Samotná prehliadka bude trvať 30 až 40 minút. Tri prehliadky budú v maďarskom a tri v slovenskom jazyku.

Františkánsky kláštor pochádzajúci z rokov 1626 až 1631 patrí spolu s kostolom k najstarším dochovaným historickým budovám v centre mesta Nové Zámky.

Prvé vysvätenie kostola vykonal ostrihomský arcibiskup kardinál Peter Pázmány 24. mája 1631. Počas osmanskej nadvlády kláštor slúžil na ubytovanie osmanských dôstojníkov. Kostol slúžil ako sklad potravín a streliva.

Až po roku 1685, po oslobodení mesta vojskami Karola Lotrinského, kostol opätovne vysvätil Peter Sorman, generál františkánskeho rádu z Milána. Začiatkom 18. storočia bol kláštor v rukách Františka Rákócziho II. a Mikuláša Bercsényiho, ktorí rozšírili kláštornú časť. Koncom 19. storočia sa podľa plánov architekta Bálintha uskutočnila jeho ďalšia renovácia.

V 20. storočí. sa pamiatky negatívne dotkli udalosti svetových vojen. Po výmene omietky interiéru a exteriéru sa nezachovali ani zlomky barokových nápisov a výzdob. Kompletná rekonštrukcia kláštora sa začala v roku 1978.

Objekt kláštora je postavený na spôsob stredovekých kláštorov s krížovou chodbou a rajskou záhradou. Pod kostolom sa nachádza krypta, kde boli pochovaní predstavitelia kláštora a mesta. Pozostatky týchto osobností sú uložené v krypte na cintoríne sv. Jozefa.

V niekdajšej knižnici kláštora boli v polovici minulého storočia objavené cenné kódexy z 15. a 16.storočia, Novozámocký kódex, Czechov kódex, Thewrewkov kódex a Piryho zvitky.

V súčasnosti je celý komplex v majetku františkánskej cirkvi. V kláštore od roku 1991 žijú opäť mnísi.

novezamky24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM