Viktória Botošová Samospráva

Búrlivá diskusia v parlamente kvôli zvyšovaniu daní a poplatkov v Nových Zámkoch: Ako dopadlo hlasovanie?

Mesto navrhlo zvýšiť sadzby miestnych daní a poplatkov o osem percent. Ako dopadlo rokovanie poslancov v tejto veci?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá diskusia v parlamente kvôli zvyšovaniu daní a poplatkov v Nových Zámkoch: Ako dopadlo hlasovanie?
Foto: Viktória Botošová

Návrh zvýšenia daní a poplatkov bol predložený poslancom. „Ctené mestské zastupiteľstvo predložili sme vám návrh VZN, ktorým by sa menili sadzby dane z nehnuteľnosti. Na finančnej komisii sme prejednávali viacero alternatívnych návrhov, s tým, že finančná komisia nakoniec dospela k záveru, že 8 % zvýšenie týchto sadzieb, kopíruje inflačné trendy, ktoré boli od poslednej novelizácie VZN, “ informoval poslancov, vedúci finančného odboru MsÚ, Peter Velecký s tým, že sadzby dane z nehnuteľností sa naposledy upravovali k 1. januáru 2012.

Poslanci sa zastali obyvateľov mesta

V roku 2013 bola zmenená len sadzba dane za obytné domy. V porovnaní so sadzbami daní z nehnuteľností okolitých miest sú tie novozámocké značne nízke. Poslanci však namietali, že okolité mestá, s ktorými sa porovnávajú sadzby dane, majú niečo, čo my nie. Poslanec László Forró si zobral na porovnanie tabuľku okolitých miest. „Okrem toho, že sú tam čísla, nie sú tam skutočnosti, že napríklad, v Nitre, Leviciach, Galante a v Šali existuje priemysel a zamestnanosť. Žiaľ v Nových Zámkoch toto neexistuje a je to neporovnateľné,“ hovorí.

„Zaťažiť obyvateľov a malopodnikateľov zvýšením daní je kruté. V mojom mene by som to nevedel podporiť,“ uzavrel svoju myšlienku Forró.

V podobnom názore pokračoval aj Ivan Katona. „Matematické porovnanie je možné, ale podľa mňa neodráža objektívnu skutočnosť, tak ako pán kolega Forró povedal a tak isto si myslím, že kondícia budovateľov nášho mesta si nezaslúži, aby sme mali morálne právo zvyšovať im dane. Myslím si, že naši obyvatelia si naozaj nezaslúžia toto zvyšovanie dane, pokiaľ sa jedná len o dôvod, že inflácia, inflačné tendencie a porovnanie.“

Treba zlepšiť výber doterajších daní

Štefan Prešinský sa tiež zastal obyvateľov mesta. „Ideme zvyšovať dane. Ja sa pýtam, že koľko stála predražená jazdiareň. Tam išlo strašne veľa peňazí a teraz ideme presúvať veci na obyčajných jednoduchých ľudí. Tak ako spomínali predrečníci, myslím si, že naši ľudia si to nezaslúži.“ Podporila ho poslankyňa Mária Malperová. „Môj názor je tiež taký, že síce mesto potrebuje peniaze do rozpočtu, je mi to jasné, že sa musia niekde nájsť. Ja by som skôr navrhla namiesto zvýšenia daní, viac a intenzívnejšie pracovať na výbere daní, pretože máme množstvo dlžníkov a aj týmto sa môže naplniť mestská kasa a možno to bude ešte viac,“ podotkla.

„Nemyslím si, že je žiadúce naháňať finančné prostriedky a brať ich od občanov mesta Nové Zámky zvyšovaním daní,“ pridal sa Richard Schwarz. Príbuzné názory poslancov sa tak odrazili aj v hlasovaní.Za zvýšenie daní nakoniec zahlasoval jeden jediný poslanec.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM