Samospráva

Bude sa rekonštruovať bývalá jazdiareň v Nových Zámkoch? Mesto o nej rokovalo na poslednom zasadnutí

Mesto Nové Zámky plánuje zrekonštruovať chátrajúcu budovu bývalej cisársko-kráľovskej jazdiarne. Tá bola ešte počas bombardovania Nových Zámkov na konci druhej svetovej vojny zničená, tak ako väčšina historických budov v meste.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa rekonštruovať bývalá jazdiareň v Nových Zámkoch? Mesto o nej rokovalo na poslednom zasadnutí
Zdroj: Dnes24.sk

Radnica sa už v minulosti pokúšala neúspešne získať peniaze na jej obnovu. Žiadny výsledok nepriniesla ani snaha nájsť investora, ktorý by národnú kultúrnu pamiatku opravil a využíval. Magistrát sa chce teraz pokúsiť získať na rekonštrukciu objektu financie z fondov Európskej únie. Mestskí poslanci už na svojom februárovom rokovaní odsúhlasili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Celkový rozpočet projektu je vyčíslený na 2.490.000 eur. Mesto sa na ňom bude podieľať spolufinancovaním vo výške 124.500 eur.

„Účelom navrhovanej stavby je vytvorenie priestorov pre kultúru a osvetovú činnosť pri zachovaní pamiatkových hodnôt objektu,“ uvádza sa v materiáli, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo.

Cisársko-kráľovská jazdiareň je jedným z mála takýchto objektov, ktoré zostali stáť dodnes. Postavená bola v 19. storočí pre cisársko-kráľovský pluk. Je unikátna drevenou strešnou konštrukciou, ktorá má výšku 25 metrov a zachovala sa až do súčasnosti.

Foto: Zdroj: topky.sk

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM