Viktória Botošová Rôzne

Bony (2) vie už nájsť aj nezvestných ľudí: Princípy výcviku sú podľa zámockých dobrovoľníkov jednoduché

K-9 Training Center sú dobrovoľní záchranári, ktorí sa zúčastňujú na pátracích akciách, kde pátrajú po nezvestných ľuďoch aj mŕtvolách. Majiteľom psíkom však pomáhajú s výcvikom aj odstránením zlozvykov. Prečítajte si rozhovor o detailoch výcviku služobných aj domácich psov.

Ilustračný obrázok k článku Bony (2) vie už nájsť aj nezvestných ľudí: Princípy výcviku sú podľa zámockých dobrovoľníkov jednoduché
Zdroj: Dnes24.sk

Na otázky nám odpovedal Miloš Štrba v spolupráci s kolegom Petrom Halandom. Prečítajte zaujímavé postrehy z ich pracovného prostredia tréningu psov.

Čo je K-9 Training center a čomu sa venuje?
K-9 Training center je skupina dobrovoľných záchranárov, ktorí sa zúčastňujú rôznych pátracích akcií po Slovensku, ale aj mimo našich hraníc. Zakladateľom K-9 Training centra je Jozef Hramec, ktorý má dlhoročné skúsenosti s kynológiou. Dosiahol výsledky v služobnej a aj záchranárskej kynológie na medzinárodnej úrovni. Centrála K-9 je v obci Dlhé Pole okres Žilina, kde sa nachádza aj technika ako napr. štvorkolky do terénu, terénne autá, čln. Zároveň sa tam nachádza výcvikové stredisko a hotel pre psov. Pána Hramca sme spoznali na seminároch služobnej kynológie nakoľko ja aj Peter Halanda pracujeme na Mestskej polícii v Nových Zámkoch ako mestskí policajti – psovodi. Po stretnutiach s pánom Hramcom sme sa stali aj mi dobrovoľnými záchranármi a zároveň sa založila aj pobočka v Nových Zámkoch. Tu sme traja členovia K-9 Peter Halanda, Miloš Štrba, Klaudia Štrbová.

Koľko cvičených psov máte momentálne?
Momentálne máme jedného psa cvičeného na vyhľadávanie nezvestných ľudí a mŕtvol. Je to dvojročná dobermanka hnedej farby menom Bony, ktorej majiteľom je Peter Halanda. Tento rok plánujem aj ja psíka na záchranárske účely. Nedá mi však ešte spomenúť, že s kolegom sme jediný mestskí policajti na Slovensku, ktorí sme zároveň aj dobrovoľnými záchranári. Stáva sa, že svoj voľný čas strávime na pátračkách po stratených ľuďoch.

Ako často sa organizujú výcviky?
Výcviky sa organizujú zatiaľ v letnom období min. 2× do týždňa, jeden výcvik sa koná niekedy v strede týždňa a druhý cez víkend. Časom plánujeme aj častejšie výcviky. V zimnom období sa výcviky konajú raz až dvakrát týždenne záleží od počasia.

Čo všetko K-9 Training center v Nových Zámkoch ponúka?
V prvom rade sme dobrovoľní záchranári, zúčastňujeme sa na pátracích akciách. Ďalej ponúkame ukážky športovej i služobnej kynológie, ukážky so psíkmi vycvičenými na vyhľadávanie osôb. Vzdelávanie mládeže formou ukážok a prednášok. Taktiež ponúkame výcviky psov s individuálnym prístupom, či výcviky psov pre SBS. Radi poradíme aj so stravou, či životosprávou­ psíka.

Kde a kedy vás môžu ľudia zastihnúť? Máte nejaký rozpis najbližších výcvikov, ktoré sa budú konať?
Ľudia nás môžu zastihnúť v obci Andovce cca 3km od Nových Zámkov na našom cvičisku v areáli bývalého psieho hotela. Rozpis výcvikov nemáme, no na každý týždeň sa vytvárajú udalosti, ktoré sú na našej facebookovej stránke. Ďalej sa nás dá kontaktovať aj telefonicky.

Aké plemená trénujete?
Trénujeme plemená rôznych veľkostí, či veku. Na cvičisko k nám chodia s plemenami ako napr. doberman, nemecký ovčiak, jazvečík, boxer, stafordsirský terier, bulteriér, kokeršpaniel, weimarsky stavac, bandog. Nerobíme rozdiely medzi plemenami, nakoľko sa všetci musia socializovať a vychádzať spolu.

Musí byť pes už nejako predtým cvičený, aby zvládol vaše výcviky?
Psíci, ktorí k nám prídu, nemusia mať žiaden výcvik, učíme všetkých psíkov od základných povelov až po pokročilé. Majitelia musia so svojimi psami trénovať aj doma, aby boli výcviky efektívne. Väčšinou sa nám stáva, že nás kontaktujú majitelia psíkov, ktorí majú vytvorené zlozvyky a tie potom odstraňujeme.

Aké druhy/typy výcvikov máte? Líšia sa nejako?
Základom je socializácia, ktorou musia prejsť všetci psi, poslušnosť, kde sa to už delí na základnú a pokročilú. Cvičíme psov na vyhľadávanie osôb a aj mŕtvol. Taktiež sa nám delia aj obrany na športové a reálne – služobná kynológia.

Ako prebiehajú jednotlivé výcviky?
Základné výcviky začínajú nástupom, zaradením psíka do základného postoja psovoda so psom, inštruktáž inštruktora, nakoľko veľa majiteľov nepozná metodiku cvikov. Pokračuje sa socializáciou, nácvikom poslušnosti, obrany. Počas celého priebehu inštruktor individuálne pomáha psovodom so zvládnutím cvikov, cvik sa vždy končí úspešným prevedením, odmenou a pochvalou psa.

Trénujete psov len vy, alebo sa do procesu výcviku zapájajú aj majitelia?
Výcvikárom som ja a kolega Peter Halanda. Ponúkame výcviky, na ktorých sa zúčastňujú aj majitelia, ale aj výcviky kde so psíkom pracujeme individuálne len my.

V akom veku je podľa vás najlepšie cvičiť psa?
Psík sa dá cvičiť skoro v každom veku, záleží od povahy a vitality psa. Tak ako u človeka aj u psov je to tak, že každý je iný, inej povahy, v inom veku dospieva. No najlepšie, podľa môjho názoru sa začína so psíkmi v mladom veku. Šteniatko sa učí hrou a ak sa správne motivuje baví ho to a to je radosť aj pre nás. Psík sa musí na ďalší výcvik tešiť a doma po ňom oddychovať, vtedy vieme, že mal z výcviku radosť a makal naplno.

Foto : K-9 Training center

Vyhľadávanie nezvestných ľudí, mŕtvol, ale aj výcviky pre začiatočníkov
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM