Anton Hrachovský Šport

Novozámocký bojovník MMA Roland Čambal: Zápas sa dá vyhrať hlavou a srdcom

Pojem MMA znamená v preklade z angličtiny ´zmiešané bojové umenia´ (Mixed martial arts). Tomuto, v zahraničí veľmi populárnemu športu, sa v Nových Zámkoch venuje na najvyššej úrovni Roland Čambal, ktorý je zároveň trénerom v športovom klube RSC Gym.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocký bojovník MMA Roland Čambal: Zápas sa dá vyhrať hlavou a srdcom
Foto: Roland Čambal - archív

Roland Čambal sa v priebehu marca zúčastnil veľkého podujatia v Ružomberku. Počas akcie ´Noc bojov: Návrat kráľov´ sa predstavil medzi profesionálmi v kategórii do 87 kg proti Dávidovi Sokolovskému z Free Fight Academy Košice.

Po troch kolách zápasu v hexagone (zápasový ring) a štyroch takedownoch sa z víťazstva na body zaslúžene radoval novozámocký bojovník. S Rolandom sme sa porozprávali o začiatku jeho profikariéry, o tréningoch ale aj o jeho cieľoch do budúcnosti.

Aké boli vaše začiatky v zápasení? Ako ste sa k nemu dostali?

K bojovým športom mám blízko od malička, vyrastal som na akčných filmoch s Jean Claude Van Dammom. Ale s tréningami som začal približne pred 8–9 rokmi, keď som v Nových Zámkoch skúsil box a kickbox.

Pred tým ste boli hokejovým brankárom. Čo rozhodlo v prospech zápasenia?

V tej dobe, keď som končil aktívnu hokejovú kariéru, tu ešte neboli podmienky, aké sú dnes. A ja som chcel robiť niečo poriadne. Myslím si, že to MMA aj naozaj je.

Deň pred súťažou Noc kráľov v Ružomberku ste boli vraj na infúziách? Prečo?

Týždeň pred zápasom v Ružomberku som ochorel, dostal som črevnú chrípku. Tri dni som ležal v horúčkach a nemohol som sa pripravovať. Zvažoval som aj zrušenie zápasu ale v piatok, deň pred akciou, som bol na infúziách a rozhodol som sa, že do toho pôjdem. A oplatilo sa.

Ako sa dokážete potom dostať do víťaznej formy v tak krátkom čase? Je to o hlave, psychike?

Pravdu povediac vo „forme“ som ešte asi na zápase ani nebol. Stále mám nešťastie na zranenia alebo chorobu tesne pred štartom. Takže osobne si myslím, že ak to má niekto v sebe, tak sa dá zápas vyhrať hlavou a srdcom.

Ako vyzerá taká príprava pred štartom na podujatí?

Pripravujem sa celý rok. Trénujem 5–8 krát týždenne. Nakoľko už nie som najmladší, tak si niekedy doprajem aj deň-dva voľna, ale vždy sa snažím byť na zápas pripravený. Moja príprava prebieha hlavne u nás v telocvični RSC. Ak je čas a energia, pripravujem sa aj vo fitness centre.

A čo strava? Dodržiavate prísnu životosprávu alebo si občas aj dovolíte dáku ´maškrtu´?

Prísnu stravu dodržiavam pred zápasom, aby som splnil váhový limit. Ak idú kilá dole ľahko, rád si doprajem aj nejakú tú maškrtu.

Momentálne pôsobíte medzi profesionálmi. Ako sa dá dostať na takýto level?

V tomto športe to býva tak, že začínajúci, menej skúsení zápasníci, svoju kariéru štartujú amatérskymi zápasmi, aby sa vyzápasili a získali tak potrebné skúsenosti. Potom prechádzajú medzi profesionálov, tam sú zápasy už evidované v medzinárodnej databáze. Každý bojovník v nej má uvedenú svoju bilanciu – rekord.

Aké sú pravidlá, čo sa týka užívania podporných látok? Existuje dáky zoznam zakázaných látok?

V Európe nie sú zatiaľ dopingové kontroly rozšírené, takže je všetkým, ktorí sa v bojových športoch pohybujú jasné, že doping je súčasťou toho. Je to smutné, keď vidím, ako sa dnes už veľa aj mladých chlapcov spolieha na to, že tvrdú prípravu dokážu nahradiť steroidmi. Ničia si tak svoje zdravie. Snáď sa proti tomu začnú robiť opatrenia už blízkej dobe. Určite by to MMA prospelo a pribúdalo by viac naturálnych zápasníkov, ktorí momentálne nemajú šancu proti ´nasypaným´ borcom.

Dá sa týmto športom na Slovensku uživiť? Či máte aj „klasické“ zamestnanie?

Uživiť sa na Slovensku týmto športom dá jedine ak je podpora zo strany sponzorov. Alebo, druhá možnosť je dostať sa do zahraničných líg a organizácií. Ja mám jediného sponzora a tým som ja sám. Vďaka tomu, že si popri tomto športe zarábam v klasickom zamestnaní.

Máte vôbec dáky voľný čas? Ak áno, ako ho najradšej trávite?

Voľného času je málo. Ak nejaký zostane, tak ho trávim s manželkou a našimi psami.

Aké sú vaše najbližšie ciele? Kde sa predstavíte najbližšie?

Mojim hlavným cieľom je dať svojim zverencom slušné podmienky na tréning a prípravu do ich budúcej športovej kariéry, ale aj do osobného života. Čo sa týka mojich zápasov, tak nemám vysoké ciele, ale chcem sa kvalitne pripravovať tak dlho, ako mi to zdravie umožní a urobiť pekné, divácky atraktívne zápasy s mojim víťazným koncom.

Foto: Archív R. Čambala

MMA: Čambal vs Sokolovský
1
Galéria
MMA: Čambal vs Sokolovský FOTO
3
Galéria
Foto: Roland Čambal - archív
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM