Anton Hrachovský Šport

Bežecká komunita v Zámkoch: Naše mesto bude reprezentovať na štafete Od Tatier až k Dunaju

Beh patrí medzi neodmysliteľné súčasti života množstva ľudí. Dá sa pri ňom nabrať kondícia ale i spoznať nových ľudí. Aj preto sa bežci z nášho mesta rozhodli, že budú behávať spolu. Prečítajte si rozhovor so zakladateľom Novozámockej bežeckej komunity.

Ilustračný obrázok k článku Bežecká komunita v Zámkoch: Naše mesto bude reprezentovať na štafete Od Tatier až k Dunaju
Zdroj: Novozámocká bežecká komunita

Beh má mnoho podôb, možno aj preto je tak obľúbený medzi miliónmi ľudí po celom svete. Zároveň je olympijským športom. Aj v našom meste je športuchtivých ľudí požehnane. Pre niekoho ide o relax, pre iného tréning.

Beh má v Nových Zámkoch dlhodobú históriu, veď v našom meste sídli jeden z dlhodobo najúspešnejších atletických klubov na Slovensku. Nie všetci vyznávači tohto športu sú však zoskupení na profesionálnej úrovni, prirodzene existuje množstvo amatérskych nadšencov. Po vzore iných miest sa práve títo spojili a utvorili Novozámockú bežeckú komunitu. S jej zakladateľom Martinom Detvajom sme sa po Novom roku porozprávali.

Výborné podmienky na beh

Ako vznikla Novozámocká bežecká komunita? Môžete ju čitateľom priblížiť?

Novozámockú bežeckú komunitu som vytvoril ako skupinu na sociálnej sieti v roku 2016. Do skupiny sa hneď pridalo niekoľko hobby bežcov, ale i registrovaných bežcov, ich počet postupne narástol až na vyše 150. Od roku 2017 sa konajú pravidelné bežecké tréningy vo štvrtok podvečer (v zimnom období so začiatkom o 18:30 hod, so štartom na parkovisku pri Berku). Novozámockí bežci uskutočnili aj spoločný vianočný a novoročný tréning 24.decembra resp. 1.januára. Naša komunita nie je nijako inštitucionali­zovaná (napr. formou občianskeho združenia), ale funguje na voľnej báze.

Aké sú v Nových Zámkoch podmienky na behanie?

V Nových Zámkoch sú vynikajúce podmienky na behanie, keďže sa dá využiť cyklotrasa na hrádzi pri rieke Nitra a k dispozícii je pre verejnosť aj tartanová dráha na atletickom štadióne na Sihoti. V našom meste chýbajú jedine kopce pre vyznavačov trailového behania do vrchu, za tým je nutné vycestovať mimo nášho mesta.

Prečo ste sa vlastne rozhodli takto pravidelne behávať?

Beh nie je len individuálny, ale aj kolektívny šport. Behanie spolu s viacerými bežcami je zábavnejšie, pri pomalšom tempe sa dá rozprávať, bežci tomu vravia konverzačné tempo. Aj v mnohých iných mestách a obciach fungujú bežecké komunity, ktoré združujú na formálnej alebo neformálnej báze bežcov z daného regiónu. Bolo nám ľúto, že väčšina bežcov na hrádzi behala osamotene, tak sme vytvorili skupinu pre bežcov, ktorí sa chcú aj socializovať v bežeckej komunite.

V Nových Zámkoch sa zvykne konať aj podujatie Beh mestom (AVTM), zúčastňujete sa aj na ňom?

Áno, členovia NZBK sa zúčastňujú na Behu mestom Nové Zámky. Tieto bežecké preteky aj aktívne propagujeme v rámci našej komunity. Teší nás aj to, že niektorí bežci sa o Novozámockej bežeckej komunite dozvedeli práve na AVTM behu mestom Nové Zámky.

Rozhovor pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Novozámocká bežecká komunita

Čo by mohlo mesto spraviť, aby boli podmienky na behanie v Zámkoch lepšie? Aby beh prilákal ďalších ľudí…

Veľmi dobrý magnet na prilákanie ľudí na behanie sú bežecké preteky, ktorých trať vedie ulicami mesta. Bolo by skvelé, keby sa podarilo usporiadať takéto preteky aj v Nových Zámkoch po vzore našich susedných miest ako napr. Komárno, Šaľa, Galanta, Kolárovo alebo Levice. V takom prípade by už bola potrebná aj súčinnosť mestského úradu a mestskej polície pri zabezpečení takéhoto bežeckého podujatia.

Ďalšou vecou je, že mesto by malo vykonávať údržbu cyklotrasy na hrádzi. Malo by opraviť vydutý asfalt, ktorý spôsobuje nerovnosti povrchu hrádze a môže byť príčinou pádu bežca. Stalo sa to aj mne. A v zimnom období by mesto malo zabezpečiť odhrnutie snehu z hrádze malým odhŕňačom, od Berku po Zúgov. Ušliapaný sneh totiž pri odmäku zamrzne na ľad a vtedy je cyklotrasa pre bežcov a cyklistov veľmi nebezpečná.

Od Tatier k Dunaju

Nový rok ste viacerí odštartovali na pretekoch v Kolárove, ako ste spokojní s výkonom po sviatkoch?

Viacerí členovia Novozámockej bežeckej komunity sa zúčastnili na trojkráľovom maratóne alebo polmaratóne v Kolárove. Preteky sa konali výnimočne počas veľmi príjemného počasia, v roku 2017 bola teplota na štarte –16 stupňov Celzia. Atmosféra pretekov bola pri rekordnej účasti vyše 300 bežcov jedinečná a každý z nás dosiahol veľmi pekné športové výkony, kedže každý išiel na svoje aktuálne maximum.

Čo vás ako komunitu čaká v roku 2018?

Aj tento rok plánujeme pokračovať v spoločných bežeckých tréningoch a chystáme sa spolu aj na viaceré bežecké preteky. Najväčšiu účasť budeme mať na ČSOB maratóne v Bratislave 8. apríla 2018. Bežci z Nových Zámkoch budú štartovať na tratiach 10km, 21km a aj na 42km maratónskej trati.

Vrcholom našich aktivít v tomto roku bude štart 12 bežcov na štafetových pretekoch Od Tatier k Dunaju v auguste, kde pobežíme 345km z Jasnej cez Banskú Bystricu, Komjatice (najbližšie miesto na trati k Novým Zámkom) až do Bratislavy. Konkurenciou nám bude 199 tímov zo Slovenska aj zo zahraničia. Naša štafeta má príznačný názov Novozámocká bežecká komunita.

Ako sa niekto môže stať vaším členom?

Členom sa môže stať každý, kto má rád beh, bez ohľadu na svoju bežeckú výkonnosť. Stačí sa pridať do skupiny Novozámocká bežecká komunita na sociálnej sieti a prísť na spoločný tréning, ktorého termín a miesto konania vždy vopred zverejňujeme na internete.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM