Rastislav Búgel Kultúra

Bažant Kinematograf zavíta do Nitry: Na aké filmy sa môžeme tešiť?

V lete opäť zavíta do Nitry Bažant Kinematograf. Od 21. do 25. augusta budú môcť Nitrania vidieť na Svätoplukovom námestí päť filmov. Začiatky predstavení budú vždy o 20:30 hodine.

Ilustračný obrázok k článku Bažant Kinematograf zavíta do Nitry: Na aké filmy sa môžeme tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Bažant Kinematograf vstúpi do svojej už jedenástej sezóny a zavíta dokopy až do 36 slovenských miest. Nitra nebude výnimkou. Zároveň sa bude lúčiť s filmovým pásom. Dva známe retro autobusy vyrazili na svoju cestu Slovenskom už v piatok 21. júna a putovať po našej krajine budú až do 9.septembra. Skalným i novým divákom opäť privezú kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od významných slovenských režisérov.

Na aké filmy sa môžete tešiť?

Novšími filmami v programe sú slovenské tituly Viditeľný svet a Lóve, ktorých režiséri majú v projekte Bažant Kinematograf premiéru. Lóve je milostný príbeh odohrávajúci sa na periférii veľkomesta, v autentickej tvrdej mestskej realite. Mladý režisér Jakub Kroner týmto, svojím už druhým celovečerným filmom výrazne oslovil svoju generáciu, a prepracoval sa do rebríčka najnavštevova¬nej­ších slovenských filmov za posledných dvadsať rokov.

Peter Krištúfek sa vo svojom celovečernom hranom debute Viditeľný svet zameral na vážnu tému zásahov do ľudského súkromia. Hlavnou postavou filmu je osamelý štyridsiatnik Oliver (stvárnil ho vynikajúci Ivan Trojan), ktorý svoje dni trávi pozorovaním rodiny žijúcej v dome naproti, a jedného dňa sa dokonca rozhodne zasiahnuť do jej života.

Aktuálnu českú filmovú tvorbu zastupuje svojský „reality film“ Mareka Najbrta Polski film. Štyria známi českí herci – Matonoha, Liška, Daniel a Polášek v ňom hrajú samých seba, čo však ešte neznamená, že sú to naozaj oni. Film sa zaujímavým a inteligentným spôsobom pohybuje na hranici reality a fikcie a hovorí o časoch, „keď komunizmus skrachoval, kapitalizmus sa ešte nezačal, a všetci mali dobrú náladu“.

Komédiu U mě dobrý nakrútil Jan Hřebejk podľa poviedok Petra Šabacha a scenára Petra Jarchovského. Jej príbeh sa vracia do obdobia kapitalistickej reality začiatkom 90. rokov. Šesť priateľov, záhradkárov a rybárov sa stretáva v malebnej krčme na Vltave u Buddyho. Pohoda, ktorá sa v ich societe väčšinou spája so stretnutiami pri pivku a mastením mariáša, sa končí vo chvíli, keď sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov z vysočanskej tržnice. Hrdinovia filmu sa rozhodnú zobrať zákon do vlastných rúk.

Program Bažant Kinematografu v Nitre:

21. augusta – Lóve

22. augusta – Samotári

23. augusta – Polski film

24. augusta – U m ě dobrý

25. augusta – Viditeľný svet

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM