Anton Hrachovský Samospráva

Astrokabinet v Zámkoch prechádza zmenami: Stane sa z neho miesto aj pre umelcov

Z astronomického kabinetu plánuje radnica spraviť miesto pre umelecké zážitky. Okrem toho chce prerobiť priľahlú zónu na park pre aktívne vyžitie obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Astrokabinet v Zámkoch prechádza zmenami: Stane sa z neho miesto aj pre umelcov
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

V astrokabinete, ktorý leží kúsok od Hlavného námestia, aktuálne prebiehajú opravné práce. Rekonštrukcia v hodnote 21-tisíc eur sa týka výmeny okien a dverí, opráv obkladov, omietok, dlažby i sociálnych zariadení.

Astrokabinet súčasťou kultúry

Astronomický kabinet bol (okrem odborných podujatí) počas posledných dvoch rokov využívaný v letných mesiacoch aj na kultúrne podujatia – divadelné predstavenia a koncerty. Mesto tu chce teraz zriadiť priestor pre umelcov doplnený o park.

„Chceme nadviazať ešte intenzívnejšiu spoluprácu s tunajšími kultúrnymi združeniami, aby sme Astrokabinet mohli multifunkčne využiť na koncerty, besedy, prednášky, divadielka a podobne. Rátame s ním aj ako dejiskom podujatí v rámci projektu Mesto kultúry 2019,“ uviedla vedúca odboru sociálnych vecí, školstva a kultúry Denisa Felixová.

V predmetnej lokalite, medzi ulicami P. Várdayho a P. Blahu, by mal v budúcnosti vyrásť aj mestský park. Radnica už vykonala prvý krok – zmenu územného plánu mesta.

Oddychová zóna

Z priľahlého areálu by mala vzniknúť oddychová zóna. Mestské zastupiteľstvo o tom rozhodlo ešte v roku 2017. Pre ďalší postup treba vypracovať projekt. O ten by sa mali postarať študenti – urbanisti. „Chceme osloviť študentov urbanistov, aby nám navrhli moderný park príťažlivý hlavne pre mladých ľudí,“ prezradila vedúca odboru sociálnych vecí, školstva a kultúry Denisa Felixová.

Foto: ilustračné

V Nových Zámkoch by mohol pribudnúť Centrálny mestský park
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM