Peter Štrbo Rôzne

Ako má vyzerať ideálna školská taška?

Robí vám v maratóne predškolských nákupov vrásky starosť, ako vybrať najvhodnejšiu školskú tašku pre vášho prváka? Aj keď odborníci pripomínajú, že školské pomôcky sa deťom majú páčiť a treba ich vyberať spolu s nimi, pri školskej taške treba dbať ob

Ortopedička Blažena Brozmanová pripomína, že pokiaľ dieťa nemusí chodiť veľa po schodoch, pre chrbticu je optimálna taška na kolieskach. Teda ruksak s polohovateľnou rúčkou, ktorý má okrem popruhov aj kolieska. Vďaka nim môže školák svoj učebnicový „náklad“ ťahať za sebou, ako sme zvyknutí u turistov v letiskových halách.// „Optimum je ten vozíček alebo dobre uchytený ruksak. Ale to sa zas deti hanbia ťahať,“// dodáva lekárka. Ceny takýchto „kolieskových ruksakov“ sa pohybujú približne od 30 do 50 eur. Predajcovia upozorňujú, že rodičia sa nemusia báť zašpinenia oblečenia, keďže kolieska sa dajú ľahko zakryť.

K ďalším základným kritériám pri kúpe školskej tašky patrí jej váha. Dieťa nesmie nosiť tašku ťažšiu ako je desať percent jeho hmotnosti. Dôležitý je aj tvar a správne nastavenie popruhov. Tie by mali byť pevné, široké a dobre napnuté, no nie škrtivé. Pri polohovaní remeňov treba dbať na to, aby neboli veľmi dlhé. Dieťa sa podľa Brozmanovej potom hrbí, aby si tašku udržalo na tele, alebo sa predhýba, aby si tašku vyhodilo na chrbát. Na druhej strane, ak sú príliš krátke, nadhadzuje si ju nad ohybom hrudnej chrbtice. //„Ideálna školská taška, ktorú som u nás nevidela, je taká, ktorá by bola upevnená aj okolo pása, aby sa nehojdala na chrbte,“ //spresňuje ortopedička. Taška by sa ideálne mala opierať o dolnú hrudnú chrbticu. Pozor si dajte tiež na to, aby váš školák nosil tašku na oboch ramenách. V opačnom prípade môže dôjsť k zakriveniu chrbtice. Všetky kritéria pri výbere správnej školskej tašky však podľa odborníčky závisia od toho, akú trasu musí každý deň dieťa prejsť peši. Ak ho vyložíte z auta až pred školou, z výberu aktovky si nemusíte robiť podľa Brozmanovej stresy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM