Viktória Botošová Kultúra

Akademický maliar a grafik: Novozámocký rodák Ernest Zmeták bol príslušníkom generácie 1919

Jedna z najvýraznejších osobností slovenského výtvarného umenia - novozámocký rodák Ernest Zmeták. Pripomeňme si tohto nadaného človeka...

Ilustračný obrázok k článku Akademický maliar a grafik: Novozámocký rodák Ernest Zmeták bol príslušníkom generácie 1919
Zdroj: TASR

Významný slovenský maliar, grafik a ilustrátor Ernest Zmeták bol príslušníkom generácie 1919 a zakladajúci členom Spolku umelcov a priateľov grafiky.

Na slovenskú výtvarnú scénu vstúpil spolu s výtvarníkmi nazývanými pokolenie druhej svetovej vojny. Jeho vyhranený autorský štýl staval na racionalizme, strohosti a vecnosti zobrazenia.

Rodený Novozámčan a jeho tvorba

Okrem maľby, kresby, ilustrácií a grafiky realizoval monumentálne práce v architektúre. Zaviedol techniku mozaiky, ktorú sám vykladal – napríklad kostol v Rabči, tympanón na Primaciálnom paláci v Bratislave a inde.

Navrhol viacero gobelínov a vitráži. Absolvoval množstvo študijných ciest do zahraničia, najčastejšie do Talianska, ktoré sa stalo jeho celoživotnou láskou a kde vytvoril veľa diel.

Ernest Zmeták sa narodil v Nových Zámkoch 12. januára 1919. Pre nepriaznivú politickú situáciu v roku 1938 nenastúpil na pražskú Akadémiu výtvarných umení (AVU). V roku 1943 absolvoval štúdium na vysokej škole výtvarných umení v Budapešti.

Na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave pôsobil v rokoch 1949 až 1952 ako asistent Ľudovíta Fullu, neskôr bol umelcom v slobodnom povolaní.

Naše mesto sa mu poďakovalo cenou

Výtvarník bol aj znalcom a zberateľom starého umenia. Svoju rozsiahlu zbierku vyše 2000 diel venoval štátnej galérii v rodných Nových Zámkoch. Rodné mesto sa mu poďakovalo cenou mesta Nové Zámky – in memoriam.

V roku 2004 mu za celoživotnú tvorivú činnosť a zásluhy o kultúrny rozvoj SR prezident Slovenskej republiky odovzdal Pribinov kríž I. triedy.

Výstavy Ernesta Zmetáka doma i v zahraničí sa rátajú na desiatky. Bol laureátom mnohých prestížnych umeleckých cien, jeho diela sú zastúpené vo viacerých významných galériách i v súkromných zbierkach. Umelec Ernest Zmeták zomrel 13. mája 2004 vo veku 85 rokov v Bratislave.

Foto: ilustračné

(Ernest Zmeták v Galérii umenia v Nových Zámkoch, 25. októbra 1999)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM