Správy

Aby sme Vianoce nepreležali v posteli: 10 rád lekára ako zatočiť s chrípkou

V zime stačí málo a naše kroky vedú do preplnenej čakárne praktického lekára. Skúsený nitriansky doktor nám poskytol užitočné rady ako neochorieť.

Ilustračný obrázok k článku Aby sme Vianoce nepreležali v posteli: 10 rád lekára ako zatočiť s chrípkou
Zdroj: TASR

Podľa nitrianskeho lekára Jozefa Mattu sa niektorým chorobám môžeme vyhnúť aj dodržiavaním jednoduchých rád. Mnohé ochorenia si totiž môžeme zapríčiniť sami chybami, ktoré často robíme bez toho, aby sme si to uvedomili.

Chrípka môže byť aj nebezpečná. Ohrozené sú najmä deti či starší ľudia. Pozor by si však mali dávať aj ľudia so zlou imunitou. Nitriansky lekár nám prezradil, čo máme robiť, aby sme chrípke predišli.

1. Vyvarovať sa priestorom s veľkým počtom ľudí

Chrípka sa prenáša tzv. kvapôčkovou cestou. Z toho vyplývajú aj preventívne opatrenia pred jej šírením. V období chrípky sa treba maximálne vyvarovať spoločenským podujatiam, uzavretým priestorom s veľkým počtom ľudí, nepodávať si ruky a nebozkávať sa s cudzími ľuďmi.

2. Očkovanie

Očkovanie je aktívna imunizácia obyvateľstva. Má význam hlavne u rizikových skupín obyvateľstva: a) osoby s chronickými ochoreniami, b) osoby so zníženou imunitou, c) osoby žijúce v kolektívnych zariadenia (DD, DOS, DSS a pod.), d) osoby pracujúce v školstve, zdravotníctve, armáde či polícii.

3. Umývanie rúk

Dôležité je časté umývanie rúk mydlom a vymieňanie uterákov.

4. Správna životospráva

Dôležité je, aby sme jedli dostatok ovocia, zeleniny a prijímali dosť tekutín.

5. Pohyb

Predísť chrípke pomôže aj dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, otužovanie a nosenie primeraného oblečenia.

6. Dýchanie nosom

Dôležité je dýchanie nosom a nie ústami. Dýchanie ústami totiž vysušuje sliznicu úst, ruší jej obrannú bariéru a robí ju náchylnou na ochorenie chrípky.

7. Dodržiavanie hygienických zásad

Ak chcete predísť chrípke, pomôže zvýšené dodržiavanie hygienických zásad a dezinfekcia spoločných priestorov. Nemalo by sa zabúdať ani na pravidelné vetranie.

8. Vyhnúť sa plavárni či používaniu klimatizácie

Nepoužívať klimatizáciu, nenavštevovať soláriá, saunu či plaváreň, kde prichádza veľké množstvo ľudí a môžeme prechladnúť alebo sa nakaziť.

9. Chrípku doma vyležať

V prípade, že sa nás už ochorenie zmocní, treba zostať v domácom prostredí, a to až do ústupu ťažkostí.

10. Pozitívne myslenie

Neodlúčiteľnou súčasťou je aj pozitívne myslenie. Podporuje totiž uvoľňovanie interleukínov, ktoré pomáhajú bojovať s chrípkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM