Viera Sýkorová Rôzne

10.výročie znovuotvorenia mosta v Štúrove

Podľa Dzurindu o dobrej spolupráci s MR svedčia viaceré veľké investície

Ministri zahraničných vecí Slovenskej a Maďarskej republiky Mikuláš Dzurinda a János Martonyi sa dnes stretli na Moste Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo s maďarským Ostrihomom. Štátnici si tak symbolicky pripomenuli 10. výročie znovuotvorenia mosta, ktorý bol zničený ešte počas druhej svetovej vojny. Do prevádzky bol po mnohých rokoch odovzdaný 11. októbra 2001. „Urobili sme dobre pred desiatimi rokmi, keď sme prekonali predsudky. Lebo sme urobili dobre ľuďom. Kto má oči a uši, vidí a počuje, ako tento región vďaka tejto odvážnej investícii ožil. Mali sme silu a odvahu stavať nové mosty, fyzické, ale aj tie kultúrne, duchovné. Chvalabohu, aj teraz máme veľa rozpracovaných a pripravených spoločných projektov,“ uviedol Dzurinda.
So svojím kolegom súhlasil aj maďarský minister zahraničných vecí, podľa ktorého je vzájomná spolupráca medzi Slovenskom a Maďarskom, ale aj v rámci celej Vyšehradskej štvorky mimoriadne dôležitá. „Aby sme sa posunuli ďalej, máme dôležité úlohy pri vzájomnej spolupráci aj v súvislosti s Európskou úniou (EÚ). Musíme si ochrániť kohéznu aj poľnohospodársku politiku. Musíme presvedčiť EÚ, že v strednej Európe žijú národy, ktoré napredujú a vedia žiť spoločne v mieri. Náš hlas je stále silnejší a treba, aby nás brali vážnejšie,“ zdôraznil Martonyi.
Podľa Dzurindu o dobrej spolupráci oboch krajín svedčia viaceré veľké investície, ktoré sa v súčasnosti realizujú, prípadne pripravujú. Patrí k nim aj prebiehajúca výstavba diaľničného prepojenia medzi Košicami a Miškolcom, plánované prepojenie rýchlostných komunikácií v smere Zvolen – Šahy – Budapešť či privádzač z Bratislavy na maďarskú diaľničnú sústavu. „Treba tiež pripomenúť, že 11. októbra dôjde k slávnostnému ukončeniu prác na moste cez Ipeľ. Na slovenskej strane sa obec volá Rároš, na maďarskej strane je to obec Ráros Pusta. Do konca tohto kalendárneho roka bude odovzdaný aj druhý most cez Ipeľ v obci Peťov na slovenskej strane. Pripomeniem aj ďalšiu očakávanú a žiadanú investíciu, a to je komplexná rekonštrukcia mosta medzi Komárnom a Komáromom, kde sa intenzívne pracuje na projektovej dokumentácii,“ uviedol Dzurinda. K dôležitým investíciám bude podľa jeho slov patriť aj prepojenie slovenskej a maďarskej plynofikačnej sústavy na základe nedávno podpísanej medzištátnej dohody. Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM